Як блокада польського кордону вплине на вартість продуктів в Україні: аналіз економіста

Блокада кордону з боку Польщі не призведе до підвищення цін на продовольство в Україні, стверджує економіст Олег Пендзин. За його словами, Україна має достатні резерви, щоб повністю забезпечити себе продуктами харчування. Імпортується лише невелика кількість товарів, таких як цитрусові, лимони, банани, сіль та морожена риба.

Як блокада польського кордону позначиться на економіці України

За словами експерта, пальне, за винятком скрапленого газу, також не має здорожчати.

Пально-мастильні матеріали, в основному, доставляються залізницею. Автомобільним транспортом, головним чином, перевозиться скраплений газ. Щодо скрапленого газу, тут може виникнути певний дефіцит, що призведе до підвищення цін, – розповів Олег Пендзин.

За його словами, блокада кордону може вплинути на предмети довгострокового використання та побутову хімію. Однак, враховуючи наявність запасів на складах, він вважає, що ці труднощі будуть тимчасовими.

Ми маємо певні запаси побутової хімії та електротоварів на складах. Якщо блокада триватиме місяці три-чотири, ми можемо відчути це. Але зараз ми реагуємо на це відносно спокійно через існуючі резерви, – зауважив експерт.

Важливо відзначити, що ці прогнози є припущеннями, і вони можуть змінитися в залежності від тривалості блокади та інших факторів. Економісти та фахівці продовжують слідкувати за розвитком ситуації на кордоні для більш точного аналізу можливих наслідків.

Джерело: 5692.com.ua