Як батьки можуть захистити дітей від небезпеки в інтернеті: 7 важливих кроків

Сучасні підлітки багато часу проводять в інтернеті, де їх можуть підстерігати не тільки мережеві віруси та онлайн-шахраї, а й більш загрозлива небезпека. Зокрема, мережею ширяться так звані челенджі або "ігри", які спонукають до агресивної поведінки та навіть суїцидальних дій.

Тому Кіберполіція закликала українців захистити своїх дітей в інтернеті та нагадала про основні правила кібергігієни. Відповідна інформація міститься на сайті Нацполіції.

Захист ґаджета

Щоб захистити пристрій, яким користується дитина, від потенційно небезпечних вебресурсів, потрібно встановити необхідні налаштування та антивірусне програмне забезпечення із регулярним оновленням.

Реєстрація на сайтах

Якщо дитина хоче зареєструватися на певному сайті або створити акаунт на певній платформі (наприклад, для навчання), варто зробити це разом з нею, дотримуючись таких важливих правил:

  • не використовувати вже створені облікові записи дорослих;
  • за можливості налаштувати двофакторну автентифікацію;
  • використовувати надійні, складні паролі, окремі для кожного ресурсу.

Програми для навчання

Слід домовитися з дитиною, що під час навчання вона буде використовувати тільки визначені вчителями програми, месенджери та сайти з навчальним матеріалом.

Зараження комп'ютерними вірусами

Дитина має знати про небезпеку зараження ґаджета комп’ютерними вірусами. Зокрема, слід пояснити, що не можна встановлювати невідомі програми та відкривати підозрілі посилання, навіть якщо вони надіслані зі знайомих акаунтів. Батькам варто контролювати, які сайти відвідувала дитина та що встановлювала.

Особиста інформація

Обов'язково потрібно пояснити, що нікому не можна розголошувати такі особисті дані, як номери телефонів, адреса проживання, реквізити банківських карток, приватні фотографії, фото документів. Це створює ризик потрапити на гачок шахраїв.

Спілкування і знайомства в інтернеті

Дитина має зрозуміти, що до знайомства в інтернеті – це небезпечно, тому до цього слід ставитися обережно та скептично. Крім того, варто формувати у дитини культуру етичного онлайн-спілкування, без агресії та булінгу.

Нестандартні ситуації

Заздалегідь слід обговорити з дитиною план дій на випадок нестандартних ситуацій, наприклад:

  • втрата доступу до особистого акаунту;
  • завантаження файлу з вірусом;
  • отримання повідомлення від незнайомої людини.

Важливо, щоб дитина знала, що у будь-якій ситуації вона може розраховувати на допомогу батьків чи вчителя.

Джерело: 5692.com.ua