Високих пенсій не буде: українцям радять самостійно відкладати гроші на старість

В Україні спостерігаються серйозні демографічні проблеми, тому держава не в змозі буде виплачувати високі соціальні пенсії. У зв'язку з цим громадянам варто вже сьогодні починати робити заощадження для життя у похилому віці. Крім того, людям слід бути готовими до того, що працювати потрібно буде стільки, скільки це буде можливо фізично.

Про це заявила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак, пише "БізнесЦензор".

За словами Марчак, українцям і надалі виплачуватимуть пенсії із солідарної пенсійної системи, проте вони будуть невеликими.

Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона здійснює накопичення під час життя, – сказала заступниця міністра.

Посадовиця розповіла, що в Сполучених Штатах взагалі немає солідарних пенсій, тому громадяни протягом життя самостійно накопичують кошти на старість.

Нам треба починати роботу над запровадженням загальнообов'язкової накопичувальної пенсійної системи, бо демографічна ситуація у нас вже зараз дуже критична. У нас сьогодні один платник податків забезпечує пенсію для одного пенсіонера. Надалі ситуація, скоріше за все, буде погіршуватися, – пояснила заступниця міністра.

Марчак рекомендує вже зараз почати відкладати кошти на пенсію, накопичуючи на свій власний рахунок. Крім того, всім варто бути активними економічно та соціально, заробляючи собі на життя, й виходити на пенсію вже тоді, коли не буде фізичної можливості себе забезпечувати.

Ми маємо бути країною активного довголіття. Тобто ми маємо бути зацікавлені і маємо бути спроможні працювати так довго, як ми зможемо, – сказала Марчак.

Джерело: 5692.com.ua