Вимоги як для водіїв. Як можуть покарати велосипедиста за наїзд на пішохода

Влітку на вулицях міст часто можна побачити велосипедистів, які їздять на великій швидкості тротуарами і ризикують травмувати людей. Інколи на пішоходів наїжджають і водії скутерів.

Яке покарання передбачене за травмування пішоходів, у коментарі РБК-Україна розповіла адвокат Адвокатського бюро "Івана Хомича" Олена Воронкова.

І велосипедисти, і скутеристи повинні виконувати вимоги Правил дорожнього руху України, зазначає юрист.

"Відповідно до чинного законодавства, водії скутерів – це такі самі учасники дорожнього руху, як і інші транспортні засоби. Крім того, для водіїв скутерів з об’ємом двигуна понад 49,9 кубічних сантиметрів ввели за необхідне отримання прав категорії А1", – звертає увагу Олена Воронкова.

Велосипедисти мають рухатись по велосипедних доріжкам, але наразі вони облаштовані не у всіх містах та не по всій їхній території, зазначає фахівець.

"Якщо велосипедисти рухаються по проїжджій частині, то на них поширюються вимоги, як для водіїв автомобілів", – зауважує вона.

Юрист пояснює: згідно з Кримінальним кодексом України, за порушення чинних на транспорті правил, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, передбачена відповідальність відповідно до статті 291 та покарання:

  • у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 3400 грн до 8500 грн;
  • або виправних робіт на строк до 2 років;
  • або обмеження волі на строк до 5 років;
  • або позбавлення волі на строк до 5 років.

"У Єдиному державному реєстрі судових рішень мені вдалось знайти кілька вироків про притягнення до відповідальності осіб за цією статтею про травмування пішоходів. З 1 січня 2023 року було ухвалено більше 20 таких вироків", – розповідає Олена Воронкова.

У більшості випадків суд або призначає покарання з іспитовим строком, яке називають "умовним", або обмежується штрафом, додає юрист.

"Обрання одного з видів покарань залежить від поведінки підозрюваного чи обвинуваченого на етапі досудового розслідування та судового розгляду, а також від позиції потерпілої особи", – зазначає спеціаліст.

Нагадаємо, ми писали, що за наїзд на пішохода водія самоката можуть оштрафувати на 850 грн. Але якщо є травми, то відкривається кримінальне провадження. Також є підстави для цивільного позову щодо відшкодування моральної шкоди.

Також ми розповідали, що за порушення правил дорожнього руху велосипедистами передбачений штраф у 340 грн. За створення аварійної ситуації можуть оштрафувати на 850 гривень чи присудити від 20 до 40 годин громадських робіт.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.