Вступникам на аспірантуру перерахують бали: у тестах виявили помилки

24 червня в Україні розпочалася вступна кампанія на аспірантуру. Через те, що охочих здобувати вищий освітній ступінь цього року було понад 200 000, фахівці УЦОЯО розробили більше тестів, ніж запланували.

У деяких завданнях на іспитах були вказані помилкові значення, тому тепер вступникам можуть перерахувати бали

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Український центр оцінювання якості освіти.

В яких завданнях були помилки

"Розроблення як тестів з іноземної мови, так і ТЗНК є тривалим і технологічно складним багатокроковим процесом. Попри надзвичайні умови, фахівцям УЦОЯО вдалося підготувати необхідну кількість якісних тестових форм, однак усе ж не вдалося уникнути деяких прикрих технічних помилок, що виникли на етапі верстання ТЗНК у середовищі онлайнового тестувальника", – йдеться на сайті.

Неточності виявили в задачах про прогулянку друзів на квадроциклах.

Скриншот

Тут помилки припустилися в табличних даних: у рядку "Михайло" в колонці "Час обслуговування клієнтів у пункті оренди, хвилини" помилково вказали число 9 замість необхідного 3.

Через це неправильними розрахунки виявилися й у завданнях 22 і 23.

Правильною відповіддю на завдання 22 є 34 хвилини, однак такого варіанта відповіді серед запропонованих не було.

Скриншот

У завдання 23 правильний варіант – "зменшиться на 2 хвилини".

Скриншот

Завдання 24 про урожай і дотичні до нього також мали помилкові вхідні дані. Однак в УЦОЯО запевняють, що технічна помилка в стимульному матеріалі не могла вплинути на вибір правильної відповіді на це завдання.

Скриншот

У стимульному матеріалі, до якого в ТЗНК запропонували завдання 25-27, помилок не було. Натомість друкарська помилка трапилася в числових значеннях, які запропоновано як варіанти відповідей у завданні 25. Замість необхідного значення 87,3 було подано значення 78,6.

Водночас розв'язання завдань 26 і 27 не залежить від відповіді на завдання 25.

"З огляду на виявлені помилки та з метою забезпечення дотримання прав вступників апеляційна комісія УЦОЯО прийме обґрунтовані рішення щодо завдань 22 і 23, що стосуються ситуації 2, та завдання 25, що стосується ситуації 3, і змінить результати тих учасників, які в межах ЄВІ виконували відповідні завдання", – пояснюють в УЦОЯО.

Раніше ми розповідали, як будуть проходити державні іспити для тих, хто вже навчається на аспірантурі.

Читайте також, як змінилися правила вступу на аспірантуру цього навчального року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.