Володимир Зеленський прокоментував ідею мобілізації українців за кордоном

Президент України Володимир Зеленський розповів про свою позицію щодо ідеї призову громадян, які перебувають за кордоном. Особливе занепокоєння він висловив стосовно військовозобов'язаних чоловіків, які покинули Україну під час повномасштабної війни, порушуючи закон і ухиляючись від служби в армії та сплати податків. Про це повідомили на порталі "РБК-Україна", посилаючись на прес-конференцію Володимира Зеленського та прем'єр-міністерки Естонії Каєю Каллас.

Що відомо

На пресконференції з прем'єр-міністркою Естонії Каєю Каллас Зеленський заявив:

Питання не в українських громадянах, які виїхали з самого початку війни. Є люди, чоловіки, жінки різного віку, які виїжджали, і це зрозуміло, була війна. Ніхто з людей не знав, що буде завтра, всі рятувалися, кордони ми всі відкривали в будь-які держави, щоб люди не давили один одного на кордоні. Це одна частина. Друга частина – ми відстояли 50 відсотків із захопленої території, ми відбили ворога і 2 роки б'ються наші хлопці.

Однак, як зазначив Президент України, деякі військовозобов'язані чоловіки перетнули кордон під час повномасштабного вторгнення незаконно. Зеленський також наголосив, що захист держави полягає не лише в боротьбі на фронті, а й у економічній підтримці: сплаті податків тощо. Що, у свою чергу є необхідною умовою для фінансування військових потреб. А цього, відповідно, такі громадяни не роблять.

Якщо ви за кордоном і ви мобілізаційного віку, і ви не на фронті, і не сплачуєте податки – то це викликає питання та потребує уваги, – відзначив президент.

Ці заяви Зеленського стали відповіддю на інформацію, яку раніше поширили німецькі ЗМІ. Там повідомляли про можливий призов за кордоном українців для військової служби. Однак пізніше Міністерство оборони України також відкинуло ці заяви, уточнюючи, що відповідне питання не розглядається в новому законі з удосконалення мобілізації.

Джерело: 5692.com.ua