Вогнепальна зброя в Україні: як можна придбати і не сісти за ґрати

Особиста безпека – одна з найважливіших потреб людини. В Україні це питання є надактуальним, адже ми вже понад п’ять років мусимо захищатись від російського агресора та його найманців.

Постійні бойові дії на Сході відкрили канали постачання зброї та нині на території держави знаходять мільйони одиниць незареєстрованих гранат та автоматів. Така зброя з великою долею вірогідності потрапляє на чорні ринки та опиняється в руках злочинців. Відповідно, звичайні громадяни також потребують можливостей та інструментів для захисту.

З одного боку, є численні правоохоронні органи, втім це не вирішує питання захисту “тут і зараз” від озброєнного вбивці, або грабіжника. Відповідно, у багатьох громадян є прагнення озброюватись, аби вберегти своє життя, рідних та майно. В Україні незаконне зберігання зброї карається законом. Проте, законослухняні громадяни таки мають можливість озброїтись, не порушуючи закон.

Основною легальною зброєю, яку можна придбати в Україні є дробовик. Це, відносно дешевий та ефективний варіант отримати вогнепал та він непогано підходить для захисту дому, або бізнесу від грабіжників та рейдерів.

Купити дробовик в Україні може будь-який громадянин, старший за 21 рік, психічно здоровий та без судимостей. Вартість дробовиків коливається від 7,5 тисяч гривень до нескінченності – все залежить від вашої платоспроможності. Для цього знадобиться дозвіл, який можна отримати в будь-якому міському, або обласному управлінні поліції у відповідному департаменті контролю за обігом зброї. Через ряд бюрократичних особливостей, процедура може бути довгою, то варто запастись терпінням. Також потрібно буде отримати довідку від психолога та нарколога, яку потрібно надати в дозвільний орган.

Далі, протягом місяця потрібно придбати сейф для дробовика. Він має бути закріплений на підлозі та зачинятися на замок, аби вашою зброєю не зміг скористатися хтось сторонній. Такі сейфи, як правило можна придбати в будь-якому мисливському магазині, коштують вони близько 2 тисяч гривень. Після цього, можна сміливо купляти дробовик. Надалі, кожного місяця місцевий дільничий перевірятиме сейф та зброю.

Аналогічна процедура придбання нарізної зброї. В Україні вона представлена безліччю карабінів та цивільними версіями автомату Калашнікова, AR та “стволів” українського виробництва. Різниця полягає лиш в обмеженому магазині та відсутності автоматичного режиму стрільби.

Проте, варто зазначити, що придбати нарізну зброю в Україні можуть лише громадяни, які більш, ніж три роки володіли “гладкостволом”, тобто дробовиком. Також підвищений віковий ценз – до 25 років. Така зброя коштуватиме значно дорожче – від декількох десятків тисяч гривень. Більш популярні моделі можуть вартувати вже за півсотні тисяч. Знову-таки, все залежить від вашого гаманця.

З “короткостволом”, тобто пістолетом в Україні історія складніша. Вогнепальні пістолети в нас придбати неможливо. Володіти такими пістолетами можуть лише військові та поліції, підрозділи Національної Гвардії. Цивільна особа отримати зброю може лише в одному випадку – при нагородженні за окремі заслугии перед державою. Хоча, питання отримання нагородного “короткостволу” дискусійне. Справа в тому, що ЗМІ неодноразово писали про те, що окремі люди отримували нагородну зброю незрозуміло за які заслуги, отже мала місце корупція. Втім, вироків по цим справам немає, отже однозначно заявляти про це не можна.

Асоціація власників зброї постійно піднімає питання легалізації “короткоствола” в Україні, її позицію підтримують ряд політичних партій та окремі діячі, проте досі в МВС заявляли, що суспільство ще не дозріло до таких змін.

Підсумовуючи, можна сказати, що легально придбати вогнепальну зброю в Україні можливо. Очевидні плюси легальної зброї – не треба ризикувати власною свободою, маючи нелегальний “ствол”. Питання застосування зброї стоїть окремо та судова практика розглядання таких ситуацій вельми специфічна. Проте, громадяни України, прийнаймі можуть захистити свій дім та бізнес. А от на вулиці захищатись доведеться вже без вогнепальної зброї.