Війська РФ на кордоні і надзвичайний стан. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

Надзвичайний стан в Україні по всій країні Верховна Рада планує запровадити сьогодні. Також почався призов резервістів на військову службу, а в Харківській області посилюють заходи безпеки. Крім того, з'явилися нові супутникові знімки, що свідчать про нарощування кількості російських військ біля українського кордону.

Детальніше про те, що відбувається в Україні сьогодні, про ситуацію на Донбасі, про дії Росії і реакції на це світу – в текстовому онлайні РБК-Україна.

14:27 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що режим надзвичайного стану не впливатиме на життя людей і на роботу бізнесу.

"Ніяким особливим чином це не буде впливати на життя людей і роботу бізнесу", – сказав він.

Але, за його словами, це дозволить ефективніше діяти силовим структурам.

14:20 За інформацією РБК-Україна, засідання Верховної Ради, на якому розглядатимуть введення надзвичайного стану в Україні, відбудеться о 17: 00-18: 00.

Надзвичайний стан в Україні

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив про те, що в Україні вводиться режим надзвичайного стану. Він діятиме у всіх областях, крім Донецької та Луганської. За це рішення сьогодні має проголосувати Верховна Рада, засідання відбудеться о 17: 00-18: 00.

Також Данилов повідомив, що список обмежень, які будуть діяти, кожна область зможе коригувати під себе, залежно від ситуації.

"(Вводити будуть, – ред.) залежно від ситуації. Забезпечувати безпеку в разі необхідності – це наше завдання", – так прокоментував Секретар РНБО можливість введення комендантської години.

Також Данилов заявив про те, що воєнний стан в Україні буде введено в разі необхідності. Нагадаємо, що за словами президента України Володимира Зеленського, воєнний стан буде вводиться в разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Детальніше про те, що таке надзвичайний стан і які можуть ввести обмеження – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Посилення заходів безпеки в Україні

Американська компанія Maxar опублікувала нові супутникові знімки, які свідчать про скупченні російських військ біля українського кордону з боку Білорусі. Вони показали нові розгортання понад 100 військових машин і десятків військових наметів. Також з'явився новий польовий госпіталь і кілька нових дислокацій військових. Крім того, були помічені транспортери важкої техніки, які використовуються для перекидання танків, артилерії та іншої важкої техніки.

Водночас, у Харківській, Донецькій, Луганській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській та Чернігівській областях вводяться додаткові тимчасові режимні обмеження. Зокрема, заборонено знаходиться в прикордонній території в нічний час, виходити на будь-яких плавзасобах з пунктів базування, а також пересуватися по автомобільних дорогах, які не внесені до Загального реєстру і ведуть до кордону (всім, крім військових і силовиків).

Крім того, у Харкові на випадок вторгнення Росії сформували два пояси оборони.

"У місті працюють групи спецпризначення військової розвідки. Дуже непогано працюють. Сформовано два пояси оборони Харкова з військових. І 17 000 залишаються на сам Харків для наведення порядку", – повідомив начальник Управління СБУ в Харківській області Роман Дудін.

Путін визнав "ЛДНР", отримав офіційний дозвіл на введення військ в ОРДЛО і поставив ультиматум Україні

Президент РФ 21 лютого офіційно визнав незалежність так званих "ЛНР"і " ДНР". Після цього з'явилися повідомлення про введення російських військ на окуповані території Донбасу, а очевидці публікували відео руху колон техніки по Донецьку і області.

Детальніше про те, як це відбувалося – читайте в текстовому онлайні РБК-Україна.

Наступного дня Путін отримав вже офіційний дозвіл від Радфеда РФ на використання військ РФ за кордоном. Також він заявив, що Росія визнає так звані "ЛДНР" в межах Донецької та Луганської областей.

У ході своєї прес-конференції 22 лютого президент РФ поставив ультиматум Україні – ми повинні відмовитися від планів щодо вступу в НАТО, а також визнати Крим російським.

Реакція світу на дії Путіна

Ряд держав і світових лідерів після визнання Путіним "ЛДНР" і введення військ почали вводити санкції і обмеження проти російських олігархів, компаній і банків.

Зокрема, Німеччина прийняла рішення зупинити сертифікацію"Північного потоку-2". А США наклали санкції на суверенний борг Росії, два банки і причетних до визнання "ЛДНР" осіб, еліт і членів їх сімей