Відновити поставки зерна з України буде “дуже і дуже важко” через погрози РФ, – Блінкен

США разом з партнерами працюють над відновленням поставок зерна з України, однак зробити це буде "дуже і дуже важко", адже РФ погрожує знищувати цивільні кораблі у Чорному морі.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, передає РБК-Україна з посиланням на Голос Америки.

Він зазначив, що наразі Америка та партнери розглядають інші варіанти експорту зерна, бо відновити комерційні морські перевезення буде "дуже і дуже важко".

"Але я повинен вам сказати, що я не думаю, що можна надолужити втрачені обсяги, які припинились з цією ініціативою, через інші шляхи. Тому ми докладемо всіх зусиль. Але це сильно заважає транспортуванню", – сказав Блінкен.

Держсекретар наголосив, що РФ прямо погрожує нападами на кораблі, які заходитимуть в українські порти.

"Лише вчора вони провели навчання, яке навмисно оприлюднили, де вони симулювали атаку на корабель. Що це говорить вам про їхні наміри? Що це говорить вам про відсутність будь-якої елементарної пристойності, коли справа доходить до доставки їжі туди, куди потрібно?" – заявив Блінкен.

Вихід РФ з "зернової угоди"

17 липня через нібито "невиконання вимог" Росія заявила про вихід із "зернової угоди". Однак, варто зауважити, що РФ сама блокувала роботу портів і обстрілювала зернові термінали одеських портів.

Крім цього, Міноборони РФ заявило, що розцінюватиме будь-які кораблі, які заходять до українських портів, такими, що залучені до війни. Водночас, Україна пообіцяла відповісти тим самим.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.