Відмова від мобілізації: адвокат пояснив, чи передбачено це законом та які наслідки може мати

Повномасштабна війна та загальна мобілізація в Україні тривають. Збройні Сили потребують нових бійців для оборони нашої країни. Проте не всі чоловіки бажають ставати на захист держави. Чи передбачена законом можливість відмовитися від мобілізації та які наслідки чекають на таких українців, пояснив адвокат Ростислав Кравець, пишуть Факти ICTV.

Чи можна військовозобов'язаним відмовитися від мобілізації

За словами адвоката, законом "Про військовий обов’язок і військову службу" не передбачена можливість відмовитися від проходження військової служби та мобілізації. Людина, яка не має відстрочки від мобілізації або звільнення від військової служби, не має на це права.

Звичайно, у нас не рабська країна, людина може відмовитися, але за це буде нести відповідальність як за ухилення від мобілізації, – каже адвокат.

Чим загрожує відмова від мобілізації

Якщо громадянин після отримання повістки не з’явився до ТЦК без поважної причини, то на нього буде накладено штраф в рамках адміністративної відповідальності.

У разі систематичного ухилення від мобілізації передбачена кримінальна відповідальність. Тоді людина може бути засуджена на строк від 3 до 5 років.

При цьому для притягнення людини до відповідальності, каже Кравець, правоохоронці мають довести факт ухилення.

Це не той випадок, коли людині кинули повістку за адресою, де вона не живе 20 років, і вважають, що це ухилення. Ні, ухиленням буде лише факт, коли людині особисто було вручено цю повістку, – зазначив фахівець.

Для доведення факту ухилення і отримання достатніх підстав, щоб порушити кримінальну справу, у правоохоронців має бути мінімум три зафіксованих факти ухилення від мобілізації. Тобто кримінальна відповідальність загрожує за неявку до ТЦК, яка повторювалась кілька разів.

Коли не просто кинули повістку і людина не з’явилась, а їй під особистий підпис вручили повістку, то, звичайно, у цьому випадку може бути кримінальна відповідальність. Загалом три рази повинно бути доведено, що людина дійсно отримала повістку і дійсно не з’явилась,– пояснив юрист.

Джерело: 5692.com.ua