Віце-прем’єр Угорщини різко висловився щодо можливості повернення українських чоловіків

Віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн виключив можливість передачі українських біженців призовного віку на батьківщину навіть у разі відповідного запиту з боку Києва. Угорський чиновник назвав таку позицію Будапешта "елементарною гуманністю".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на угорський портал ATV.

Також віце-прем'єр Угорщини, який також відповідає за національну політику, досить критично висловився щодо самої можливості екстрадиції українських чоловіків-військовозобов'язаних. За його словами, нібито це означатиме "відправити їх на смерть".

"Угорщина не видасть Україні біженців. Ми не розслідуємо, чи є людина, на думку українців, військовозобов'язаною чи ні. Виходячи з елементарної гуманності, ми не дозволимо відправити їх на смерть", – заявив він.

Варто зауважити, що Шем'єн ще восени минулого року заявляв про те, що Угорщина "не видасть жодного українського біженця, незалежно від того, чи є він військовозобов'язаним, чи ні".

Наразі він підтвердив позицію з цього питання, реагуючи на новину про те, що голова Офісу президента України Андрій Єрмак обговорює можливість екстрадиції військовозобов’язаних українців із країн-членів ЄС.

Угорський чиновник з цього приводу заявив, що всі біженці з України перебувають в цій країні "в цілковитій безпеці" та отримують "будь-яку допомогу – чи угорську, чи українську".

"Для закарпатських угорців це також наш національний обов'язок, у випадку з українцями – це гуманітарний і юридичний доказ, оскільки ніхто не може бути виданий, чиє життя буде під загрозою", – розповів Шем'єн.

За його словами влада України хоче їх передачі, щоб "відправити на війну, на фронт, де гинуть люди".

"Тож ті, хто втік до нас з України, всі в безпеці, і ми їх не видамо!" – заявив Шем'єн.

Закон про мобілізацію

Нагадаємо, що з 18 травня почне діяти новий закон про мобілізацію. Після цього чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 2 місяців (60 днів) мають уточнити свої військово-облікові персональні дані.

Зокрема, Україна призупинила за кордоном видачу паспортів для чоловіків віком від 18 до 60 років. Наразі даній категорії громадян потрібно забирати документи в Україні.

Влада Польщі допустила, що може допомогти Україні повернути військовозобов'язаних чоловіків додому. У Міноборони Польщі не виключили депортацію.

Проте у Міністерстві внутрішніх справ Польщі пообіцяли, що українці без паспортів отримають тимчасовий захист.

Водночас у Варшаві наголосили, що чекають від України ідей для повернення чоловіків з-за кордону.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.