Вартість десятка вже перевищує 60 гривень: українцям розповіли, скільки коштуватимуть яйця в період свят

В Україні з кожним днем дорожчають яйця. На даний момент їхня ціна вже подолала бар’єр у 60 гривень за десяток. Чи продовжить зростати вартість цього популярного продукту в найближчому майбутньому, розповіла Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу, пише Телеграф.

В українських супермаркетах станом на 16 грудня яйця в середньому коштують від 57,60 до 61,85 грн за десяток. Це ціна за категорію С1 – курячі яйця середнього розміру вагою 53-63 грами.

При цьому у листопаді середньомісячні ціни на яйця категорії С1 становили від 54,64 до 55,53 грн за десяток. Тобто продукт подорожчав на кілька гривень. За словами Світлани Литвин, зростання цим не обмежиться, і в період різдвяно-новорічних свят яйця можуть подорожчати до 70 грн.

"У середині грудня 2023 року десяток яєць у супермаркетах України коштує близько 59,75 грн, що на 7% перевищує показник місячної давності. У порівнянні з груднем 2022 року ціна на яйця нині на 19% нижча. У період новорічних свят ціна на яйця може ще зрости, але не перевищити показника 70 грн за десяток", – спрогнозувала аналітик.

Світлана Литвин пояснила, що зазвичай спостерігаються два пікові періоди максимального підняття цін на яйця: напередодні новорічних свят та на Великдень. Насамперед це пов’язано з тим, що значно зростає попит на продукт у ці періоди.

Також, за її словами, взимку, коли стоять низькі температури, птахи в господарствах населення погано несуться. Через це на ринку скорочується пропозиція, що разом із підвищеним попитом призводить до стрибку цін вгору.

Джерело: 5692.com.ua