В уряді планують змінити підхід до реконструкції “хрущовок”

Значну частку житлових будинків в Україні складають так звані “хрущовки” – панельні будинки, збудовані у 60-х роках минулого століття. Строк їх експлуатації передбачався на 50 років і вже давно закінчився. Відтак, будинки знаходяться в аварійному стані і з кожним роком стають все більше непридатні для нормального проживання. В Україні існує программа реконструкції застарілого житла. Їй вже понад 10 років, проте є суттєва проблема – для реконструкції потрібна згода 100% мешканців.

Сьогодні у діючому законі 2006 року щодо реконструкції застарілого житла прописана обов’язкова згода 100% мешканців будинку. Тобто, відмова навіть одного жителя, який прописаний у квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо вся решта жителів повністю підтримує це рішення. Це не зовсім правильно. Крім того, коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5. Тобто, при переїзді в новий будинок вам повинні дати квартиру на 50% більше. Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці – пояснює заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе

Щоб вирішити проблему, в Мінрегіонбуді підготували законопроект – для реконструкції житла потрібна згода 75% мешканців. Таким чином, в міністерстві планують все ж запустити процес реконструкції. Варто зазначити, що на місцевому рівні старі будинки намагаються ремонтувати, проте ресурсів самоврядування у містах та ОТГ недостатньо для великих проектів реконструкції. Таким чином, цим питанням займається Мінрегіонбуд на кошти державного бюджету.