В Україну завезли важливу вакцину: від чого і кому колотимуть

В Україну прибула нова партія вакцин, яка слугуватиме імунопрофілактикою населення від дифтерії та правця. Медзакупівлі України (МЗУ) придбали їх 2023 року на замовлення МОЗ у кількості понад мільйон доз на суму 64 млн грн.

Відомо, що ці вакцини болгарського виробництва, а їхні щеплення є обов'язковими та безоплатними для пацієнтів – від дифтерії/правця зі зменшеним вмістом антигену.

Перша партія в кількості 1 мільйона доз уже прибула в Україну, а друга, в кількості 18 тисяч – очікується найближчим часом.

Ця вакцина складається з очищених правцевого та дифтерійного анотоксинів зі зменшеною дозою дифтерійного компонента. Цей препарат використовують для імунопрофілактики дітей від 16 років, а також дорослих.

"Дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоров'я, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути ускладнений або тимчасово обмежений. Крім того, дорослим необхідна ревакцинація проти дифтерії кожні 10 років, починаючи з 16-річного віку. охороні здоров'я вдалося забезпечити безперебійну наявність вакцин для рутинної вакцинації на рівні кожної області торік, і ця робота триває. Поставлену вакцину АДП-М буде розподілено в медустанови в області для проведення рутинних щеплень, а в разі переїзду або пропуску щеплення – звернутися в найближчу амбулаторію і скоригувати вакцинальний графік", – заявив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Джерело: 5692.com.ua