В Україні запускають реформу автобусних перевезень: що зміниться для пасажирів

На українців чекають масштабні зміни у сфері автобусних пасажирських перевезень. Зміни торкнуться мільйонів українців, які користуються послугами автобусного транспорту. Зокрема, будуть запроваджені електронні черги, єдиний онлайн-портал для пасажирів та перевізників. Про це повідомили представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури на офіційній сторінці Facebook.

Мінінфраструктури презентувало зміни до міжнародних автобусних пасажирських перевезень під час Форуму "З’єднуємо людей та міста". Повідомляється, що протягом минулого року 7,5 мільйонів українців користувались автобусами для перетину кордону. 90% з них жінки, третина – пасажири з дітьми.

Реформа, яку ми запускаємо сьогодні – в першу чергу про якісний сервіс, прогнозованість у перевезеннях та чесність до пасажира і держави, – зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Міністр розповів, що за підтримки міжнародних партнерів було проведено дослідження, яке показало, що чверть міжнародних перевезень в Україні складають нелегали. За таких умов, каже Кубраков, пасажири не можуть бути впевнені у безпеці перевезення, а держбюджет щорічно недоотримує близько 500 млн гривень.

Тому було прийнято рішення створити належні умови для роботи бізнесу – "без зайвої бюрократії і впливу людського фактору".

Першим кроком реформи стане цифровізація сервісів та послуг, а також зміни до профільної нормативно-правової бази.

Які нові сервіси запускають для пасажирів

Впроваджується Єдиний онлайн-портал для пасажира та перевізника https://autobus.gov.ua/ – за допомогою цього сервісу пасажири зможуть:

  • перевірити легальність маршруту;
  • дізнатися розклад руху;
  • купити квиток;
  • залишити зворотній зв'язок.

Портал доступний для тестування з 22 березня, а в квітні до нього будуть інтегруватись перевізники.

Запускається єЧерга для автобусів https://echerha.gov.ua/ – сервіс, за допомогою якого кожен регулярний автобус дотримуватиметься чіткого часу перетину кордону відповідно до графіку руху.

Це дозволить вчасно реагувати на виклики, які можуть трапитися на кордоні і не тримати людей в очікуванні перед пунктами пропуску, – зазначають у Мінфнфраструктури.

Крім того, система запобігатиме нелегальним перевезенням, автоматично перевіряючи дозвільні документи. Слотування для автобусів вже доступне на трьох пунктах пропуску:

  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Мамалига – Крива";
  • "Могилів-Подільський – Отач".

Також діятиме Онлайн-кабінет перевізника для відкриття міжнародних маршрутів. Кабінет вже доступний до внутрішнього тестування перевізниками. Його основною метою є заміна паперової та бюрократизованої процедури відкриття маршруту на швидку цифрову процедуру.

Проєкт наказу Мінінфраструктури про новий порядок автобусних перевезень перебуває на громадському обговоренні: mtu.gov.ua. Зауваження та пропозиції громадян приймаються протягом одного місяця з дня оприлюднення.

Джерело: 5692.com.ua