В Україні готуються змінити систему оплати праці держслужбовців

До першого кварталу 2025 року чиновникам мають реформувати систему оплати праці – нараховувати зарплату будуть не за вислугою років, а на основі класифікації посад. Ці зміни – один з критеріїв виконання вимог програми Ukraine Facility, за якою Україна отримує від ЄС 50 млрд євро до 2027 року.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її виступ.

Вона зазначила, що реформа державного управління, стратегію якої ухвалили ще у 2016 році, триває вже досить довго. Але наразі вона є однією з основоположних з точки зору вступу України в Євросоюз. Більше того, це реформа – одна з вимог програми Ukraine Facility, згідно з якою Україна отримує від ЄС 50 млрд євро до 2027 року.

За словами Шуляк, останні кроки в реалізації реформи – ухвалення законопроєкту №6504, прийняття за основу законопроєкту №9478 і підготовка до другого читання законопроєкту №4298.

Перший – "Про службу в органах місцевого самоврядування". Цей законопроєкт вже ухвалений і підписаний Президентом. Має на меті зробити службу в органах місцевого самоврядування фаховою та прозорою. Це дуже важливий документ, зокрема і для євроінтеграції України. Йдеться про прозору процедуру конкурсного відбору, про оцінювання результатів роботи, про деполітизацію управлінських процесів, справедливу оплату праці тощо.

Другий – про впорядкування присвоєння рангів державним службовцям, зокрема тим, які проходять військову службу, а також про зарахування до стажу державної служби певних періодів роботи у військових адміністраціях.

Третій – про запровадження місцевих адміністрацій префектурного типу. Нове для України поняття “префект” – це про нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Наступним кроком у реалізації реформи держслужби має стати ухвалення законопроєкту №8222 про внесення змін до закону "Про державну службу", які дозволять сформувати новий підхід до оплати праці держслужбовців, пояснила Шуляк.

"Мушу констатувати, що законопроєкт №8222 в Парламенті трішки перетримали. З багатьох причин його ухвалення ми вважаємо наступним викликом для себе. Зокрема, і тому, що в програмі Ukraine Facility він зафіксований як номер один, тому ми зобов‘язані виконати цей індикатор", – наголосила Шуляк.

Парламентарка пояснила, що нині винагорода на держслужбі часто прив’язана не до KPI, а до вислуги років, що демотивує молодих держслужбовців. Крім цього, стають перешкодою для залучення ефективних фахівців до сфери державного управління корупційні ризики при встановленні та нарахуванні різних надбавок і премій, а також різний рівень оплати у різних державних органах за таку ж саму роботу.

Виправити це і має ухвалення законопроєкту №8222, який запроваджує єдині підходи в оплаті праці державних службовців – на основі класифікації посад. Наразі він вже готується до другого читання.

Законопроєктом пропонуються такі ключові зміни:

  • Європейська структура зарплати: 70% (оклад) на 30% (премії), що дозволяє запровадити прозору і справедливу винагороду державним службовцям;
  • Встановлення максимального розміру надбавки за вислугу років на рівні 30% від підвищеного посадового окладу, 2% за кожен рік служби (наразі – це 3 %). Зменшення розміру надбавки з 50% до 30% не призведе до погіршення умов оплати. Її розмір розраховується від збільшеного посадового окладу, який має зрости зокрема за рахунок цієї економії;
  • Встановлення розмірів посадових окладів на основі класифікації посад державної служби відповідно до Каталогу типових посад та критеріїв віднесення до таких посад;
  • Здійснення щорічного співставлення рівня оплати праці типових посад державної служби з приватним сектором під час підготовки схем посадових окладів. Це – практика провідних держав, що дозволяє їм бути конкурентним роботодавцем на ринку праці, наймати й утримувати висококваліфікованих фахівців.

Шуляк зауважила, що питання оплати праці – нині одне з ключових, які хвилює держслужбовців. Крім цього, за умовами Ukraine Facility ухвалення законопроєкту №8222 має відбутися не пізніше 1 кварталу 2025 року. Тому нардепка переконана, що у Парламенті з цим зволікати не будуть.

Вона також констатувала, що нова грейдова система оплати праці державних службовців, запроваджена урядом у 2024 році, має певні вади.

"Я була дотична до процесів, які стосувалися оплати праці в ДІАМ (Державній інспекції архітектури й містобудування), я бачила, що відбувається з оплатою праці по системі грейдів безпосередньо в Агентстві відновлення. Були прийняті відповідні кроки, щоб прийти до більш-менш справедливих критеріїв, щоб ці інституції правильно функціонували. Зараз ми допомагаємо НАЗК, бо можемо дуже багато втратити з точки зору будівництва антикорупційних інституцій, НАЗК в тому числі, якщо не виправимо відповідні вади саме в оплаті праці. Тому для нас ухвалення законопроєкту №8222 буде ключовим для того, щоб вирішити питання, яке хвилює всіх держслужбовців”, – підкреслила Шуляк.

Парламентарка додала, що крім перелічених законодавчих змін, передбачених реформою держслужби, ще одним індикатором Ukraine Facility є ухвалення законодавства щодо процедури відбору на державну службу. За умовами програми, воно має відбутися не пізніше третього кварталу 2025 року. Наразі цей законопроєкт очікуюють.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.