В Раді закликали українців платити податки за OnlyFans: чи реально це

Днями голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що українці, які заробляють на акаунтах в OnlyFans, мають задекларувати свої доходи та сплачувати податки.

РБК-Україна розпитало юриста Людмилу Кусу про те, чи реально збирати податки із моделей OnlyFans.

  • Що пропонує Гетьманцев
  • Чи законний заробіток через OnlyFans
  • Чи можна збільшити надходження у бюджет завдяки OnlyFans
  • Чи просувають таким чином легалізацію порнографії

Що пропонує Гетьманцев

"Сфера створення платного контенту на "Only Fans" громадянами України стрімко зростає. Кількість акаунтів збільшується в середньому втричі щороку. Нагадаю, що платник податку, який отримує доходи з джерел за межами України, за наслідками звітного податкового року зобов’язаний подати податкову декларацію, задекларувати такі суми з їх відповідним оподаткуванням", – написав Гетманцев 11 вересня у своєму Telegram.

Додамо, що OnlyFans – компанія, що базується в Лондоні. Користувачі платформи надають ексклюзивний контент еротичного характеру своїм підписникам й за це отримують гроші.

Гетманцев до прикладу навів суми заробітку українських користувачів платформи "Only Fans". Громадянка "С" одержала за створення платного контенту за декілька років понад 4 млн $, громадянка "К" – понад 3 млн $, а "Б" – близько 1,8 млн $.

"Позитивно ставлячись до будь-якого заробітку, не повʼязаного з насильством, наполегливо рекомендую таким громадянам все ж таки виконати податковий обовʼязок – задекларувати доходи та сплатити податки", – додав чиновник.

Раніше Гетманцев повідомляв, що за IV квартал 2023 року міжнародні платформи сплатили майже $35 млн ПДВ – так званий податок на Google. З них OnlyFans сплатив $1,3 млн.

Чи законний заробіток через OnlyFans

В Україні діє стаття 301 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних матеріалів.

Покарання за такий контент передбачає:

  • за зображення – до 3 років позбавлення волі
  • за відео, кіно і програми – до 5 років
  • якщо таку продукцію виготовляла група осіб або дохід від такого контенту був у великому розмірі (більше $7600) – до 7 років

Додамо також, що згідно із даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, з січня 2023 року кількість зареєстрованих проваджень по 301 статті ККУ різко зросла. В місяць їх реєструється до 360.

Кількість українських акаунтів OnlyFans зростає втричі щороку (фото: Freepik)

Чи можна збільшити надходження у бюджет завдяки OnlyFans

"Створення контенту для OnlyFans заборонене в Україні, воно несе за собою кримінальну відповідальність. У реєстрі є багато вироків щодо осіб, які там заробляють. Навіть передача в особистих повідомленнях фотографій, які містять еротичні чи порнографічні елементи також караються законом. Така діяльність у нас на рівні із проституцією. Тому Гетьманцев закликає українців платити податок за те, що передбачає кримінальну відповідальність", – каже партнер юридичної фірми GRACERS Людмила Куса.

За її словами, навіть якщо такий контент виставлятиме не фізична, а юридична особа, то це все одно не звільняє від відповідальності.

Також Куса зауважила, що є аргументована думка, що податки від OnlyFans принесли б більші суми у держбюджет, аніж штрафи за те, що люди створюють такий контент.

"У липні цього року модель OnlyFans оштрафували на 35 тисяч гривень за продукування порнографії. А за даними Гетьманцева, громадянка "С" заробляє 4 млн $. Тобто суми податків від такої діяльності були б набагато більші, ніж від штрафів", – говорить експерт.

При цьому, Куса зауважує, що державі ще й доводиться витрачати на те, щоб відстежувати такий контент та доводити, що він має порнографічний характер, а також платити за експертизу цих матеріалів і вже після цього направити їх у суд.

"Тобто держава витрачає більше на те, щоб довести, що особа займається порно, ніж ми залишимо цю ситуацію у правовому полі і будемо брати за це податки", – пояснює Куса.

Чи просувають таким чином легалізацію порнографії

Заява Гетьманцева про податок від OnlyFans, яка суперечить українському законодавству, може свідчити, що таким чином в Україні намагаються просувати легалізацію порнографії.

"У Верховній Раді давно зареєстрований законопрект про те, аби легалізувати порнографію, яка не містить насилля або кадрів із дітьми. Якби його ухвалили, то це б дозволило знімати податок з українців, які заробляють на OnlyFans, але поки ця діяльність нелегальна", – каже Куса.

Раніше ми писали про те, що Гетьманцев заявив, що за 7 місяців 2024 року гральний бізнес заплатив 9,6 млрд грн податків, що майже втричі більше, ніж рік тому. Втім, за оцінками експертів, 40-60% ринку азартних послуг перебуває у тіні.

Під час підготовки публікації використали матеріали: заяву Гетьманцева у Telegram, коментар юриста Людмили Куси, дані з ЄРДР та пост "Монополіст" у Telegram.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.