В Кам’янському водосховищі зможуть проходити більше кораблів

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Річкова система Україна має величезний транспортний потенціал. Есперти зазначають, що розвинута система річкового транспорту зможе зменшити навантаження на дороги та кількість викидів від автомобілів у повітря.

Більше того – розвиток водний транспорту може відкрити додаткові торгівельні можливості з країнам Центральної та Західної Європи. Для того, ще з 2017 року Адміністрація морських портів України організовує роботи з днопоглиблення водосховищ. Це складні та вартісні роботи, проте саме це надає можливість пропускати по річкам більш місткий водний транспорт і перевозити велику кількість вантажів.

Зниження осадки судна вантажопідйомністю 4000 тон на 5 см призводить до його недовантаження в середньому на 65 тонн, що дорівнює недовантаженню одного залізничного вагона, – зазначає комерційний директор ТОВ «Грейн-Трансшипмент» (фірма, що займається дно поглибленням) Євген Ігнатенко.

Відтак, Адміністрація морських портів України винайняли провідні фірми України АСК «Укррічфлот», СК «Нібулон», ТОВ «Грейн-Трансшипмент», ТОВ «Гермес-Трейдінг» для проведення поглиблення дна в річках України. Подібна процедура чекає і Кам’янське водосховище.

Для забезпечення зростаючих потреб бізнесу у річкових перевезеннях необхідно підтримувати гарантовані габарити на внутрішніх водних шляхах. На водосховищах, де зараз тривають роботи, глибини місцями на півметра менші за потрібні габарити. Загалом по цих двох об’єктах днопоглиблення буде проведено на 57 км суднового ходу, – заявив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс