Уже замовляють менше товарів: що очікує на українців у Varus, АТБ, Сільпо

До серпня 2024 року в Україні очікується підвищення цін на продукти – приблизно на 15-30%. Ба більше, це не останнє подорожчання цього року.

Як повідомляє Forbes, найбільші торговельні мережі вже повідомили про проблеми – вони не можуть стримувати зростання цін. Ситуація погіршилася вже на етапі виробництва продуктів, але ж є ще й транспортування, зберігання та продаж. Про всі причини, далі, по порядку.

Перебої з електрикою

Найсильніше б'є по кишені зберігання і виробництво. Усі процеси зав'язані на електроенергії, з якою зараз дуже сильні проблеми. Вкрай чутливі в цьому питанні м'ясна і молочна промисловості.

Витрати на логістику

Якщо в липні відбудеться підвищення акцизу на пальне, це спровокує ще більше витрат на доставку не тільки сировини, а й готової продукції.

Серед інших, також важливо виділити й такі причини:

  • девальвація гривні;
  • дефіцит кваліфікованих кадрів (мобілізація і відтік населення закордон).

Очікуються і нові проблеми, у вигляді "економічної мобілізації" і підвищенням податків для бізнесу, яке анонсує влада практично щодня.

Першою дорожчає молочка

Як повідомив голова ради директорів "Союзу молочних підприємств України" Вадим Чагаровський, використання генераторів уже змушує виробників молочки підняти ціни на 10%. А до кінця літа, очевидно, їхня ціна зросте на чверть або навіть на третину від нинішньої.

Подорожчають хліб і м'ясо

Про зростання цін на хліб також попередив ще раніше президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дученко. Адже, за його словами, випічка хліба вимагає безперервного постачання електроенергії. Якщо світло пропадає в процесі випікання, то такий хліб уже можна відправляти в брак.

Крім того, у "Союзі птахівників України" також повідомили, що через перебої з електрикою цьогоріч виникли проблеми з оновленням поголів'я, що призведе до різкого скорочення, а подекуди й повного занепаду виробництва яєць і курятини.

Подорожчання в АТБ, Varus, Сільпо

Мережа АТБ попереджає про зростання цін на рибні консерви, майонез і соняшникову олію. Дещо вже стало дорожчим, а дещо зросте в ціні протягом червня-липня.

Мережі Varus і Fozzy Group (супермаркети "Сільпо" і "Фора") поки що "тримають ціновий фронт", але попереджають, що це ненадовго. Крім того, ці супермаркети вже почали замовляти менше швидкопсувних товарів. Насамперед, м'ясної та молочної продукції.

Таким чином, з огляду на причини і наслідки, які панують у системі виробництва харчових продуктів і торгівлі ними, аналітики Forbes прогнозують до кінця літа зростання цін на всі продукти до 15%, а на продукцію молочної галузі – до 30%.

Джерело: 5692.com.ua