Уряд Словаччини схвалив розміщення в країні понад 2 тисячі військових НАТО

Уряд Словаччини схвалив розміщення контингенту сил НАТО в кількості понад 2 тисячі військовослужбовців для зміцнення оборони країни. Тепер рішення має ще підтвердити парламент.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

Батальйон посиленої передової присутності (EFP) має складатися з 600 солдатів з Чехії, 200 – з Голландії, 100 – з Польщі, 400 – із США та 700 – з Німеччини.

Довгий час словаки не підтримували розміщення солдатів НАТО у своїй країні, проте настрій змінився після повномасштабного нападу РФ на Україну 24 лютого. Так, згідно з останнім опитуванням, 61% населення Словаччини схвалює членство в НАТО, а до вторгнення так вважали тільки 45%.

За словами міністра оборони Словаччини Ярослава Наджа, нинішня реальність, яку РФ створила своєю агресією проти суверенної держави, є "достатньою причиною, щоб змінити традиційну словацьку плутанину в громадському сприйнятті закордонних справ"

"Я щиро сподіваюся, що пропозиція про посилення безпеки нашої території силами союзників отримає чітку підтримку у всьому парламенті", – заявив він.

Сили EFP були створені після російської окупації українського Криму і вже присутні в Польщі, Литві, Латвії та Естонії.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну і війну трансатлантичний альянс погодився створити багатонаціональні бойові групи EFP уздовж усього східного крила НАТО, включаючи Румунію, Болгарію, Угорщину і Словаччину.

Нагадаємо, раніше в НАТО погодилися на пропозицію військових розмістити контингенти на сході Європи, і погодили розміщення контингентів у Румунії, Болгарії, Словаччині.

Всі оперативні і тільки перевірені новини без російської пропаганди і фейків – в групах РБК-Україна в Telegram і Viber. Приєднуйся!