Українцям радять бути готовими до відчутного підвищення тарифу на електроенергію: зміни можливі вже після 1 травня

В Україні незабаром можуть підвищитися тарифи на світло для населення. Про можливі зміни попередив споживачів голова Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як можуть змінитися тарифи на світло

За словами Валерія Тарасюка, допускаються зміни в питанні забезпечення населення електроенергією (ПСО), для якого до 1 травня 2024 року різницю в тарифах та ринковій ціні покривають НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго". Причому введені зміни можуть бути доволі відчутними, і до цього варто бути готовими.

Будуть або зміни, або продовження ПСО щодо населення в наявному варіанті… Якщо зміни, то, можливо, вони будуть важкими, але точно зваженими. Конкретніше можна буде сказати пізніше, – сказав голова НКРЕКП.

Валерій Тарасюк пояснив, що наразі в усіх енергокомпаній вкрай складна ситуація, спричинена масштабними руйнуваннями внаслідок агресії російських окупантів.

Усій енергосистемі складно. Я не знаю жодної компанії, якій зараз не складно, – зазначив він.

Варто нагадати, що 22 березня армія країни-агресора завдала серйозного удару по ДніпроГЕС, у результаті чого "Укргідроенерго" втратила близько 1000 МВт потужності. За таких умов виконання компанією ПСО щодо населення опинилося під загрозою.

Відповідно до чинної схеми ПСО, "Енергоатом" і "Укргідроенерго" компенсують постачальникам електроенергії різницю між тарифом для населення і ринковою ціною ресурсу. Кошти на це компанії беруть з доходів від своєї діяльності на ринку.

При цьому з 1 червня 2023 року населення платить за світло за тарифом 2,64 грн/кВт-год, тоді як реальна вартість послуги вища у кілька разів.

Джерело: 5692.com.ua