Українцям продавали фальсифікат під виглядом італійської оливкової олії: як швидко розпізнати підробку

В Україні викрили виробництво підробленої оливкової олії. Роботу підпільного заводу організували мешканці столиці та Львівщини.

Фальсифікат продавали через мережу магазинів під виглядом оригінальної продукції відомого італійського бренду. Про це 20 грудня повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Як зазначили у пресслужбі БЕБ, на складах та місцях продажу вилучено понад 90 т підробленої оливкової олії. Під час обшуку на Львівщині вилучено обладнання, тару, сировину та готову продукцію загальною вартістю майже 7,5 мільйона гривень.

"Наразі незаконну діяльність заводу з виробництва підробленої оливкової олії та точок продажу припинено. Досудове розслідування за ч.3 ст.229 КК України триває", – повідомили предстники БЕБ.

Як уникнути купівлі підробленої оливкової олії

За словами експертів, найчастіше фальсифікат оливкової олії є рафінованою соняшниковою олією з додаванням хімічних речовин, що допомагають зімітувати колір та запах олії з оливи. Підробляють продукт настільки майстерно, що відрізнити його від оригіналу без лабораторних досліджень буває непросто.

Проте є один спосіб, який дозволяє без складних маніпуляцій відрізнити натуральну оливкову олію від підробки. Для цього потрібно лише охолодити олію, поставивши її в холодильник.

Річ у тім, що за низької температури натуральна оливкова олія змінює свою в'язкість – густішає. Підробка буде зберігати однакову консистенцію попри охолодження. Такий простий спосіб допоможе виявити фальсифікат.

Крім того, обираючи оливкову олію, варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • обирати оливкову олію у прозорій скляній ємності (тоді густоту можна перевірити, не відкриваючи пляшку);
  • звертати увагу на маркування (зокрема, якщо текст українською відсутній, то олія може бути контрабандною);
  • перевіряти дату розливу олії;
  • не купувати у невеликих магазинах, на ринках та через інтернет (ризик придбати підробку там значно вищий, ніж у великих торгівельних мережах).

Джерело: 5692.com.ua