Українці під час війни зменшили фінансові очікування: скільки потрібно грошей на життя

У грудні 2022 року українці вважали, середня сума, яка необхідна, щоб жити нормально, становить 14 231 гривню на місяць.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дослідження Інституту соціології НАН України.

Рік тому називали цифру у 16 372 гривні.

Водночас лише близько третини населення (34,7%) оцінює свої доходи на необхідному рівні для того, щоб жити нормально.

Респонденти значно покращили свої оцінки економічної ситуації в країні. Якщо до війни абсолютна більшість (58%) низько оцінювала економічну ситуацію, то зараз абсолютна більшість спиняється на середніх її оцінках (53,9%).

"Цю парадоксальну зміну в громадській думці, як й інші значні її трансформації, можна пояснити консолідацією та національним піднесенням під час війни", – зазначають соціологи.

Збір даних на замовлення Інституту соціології НАН України у 2022 році виконав Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Опитування проводилося з 19 до 25 грудня 2022 року за мобільними телефонними номерами по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Статистична похибка вибірки обсягом 2007 респондентів при довірчій імовірності 95% становить 2,2%.

Нагадаємо, у 2022 році Індекс споживчих настроїв в Україні вищий порівняно з попереднім роком, багато в чому через аномальну ситуацію викликану війною.

Термінові і важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.