Україна отримає від Бельгії три САУ Caesar

Бельгія готується поставити Україні три самохідні артилерійські установки Caesar. Буде поставлено три установки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на телеканал RTBF.

"Раді міністрів найближчим часом буде представлено досьє про придбання і передачу Україні трьох артилерійських установок Caesar загальною вартістю 12 млн євро", – сказано у повідомленні.

Варто нагадати, що на початку цього року Франція сформувала "артилерійську коаліцію" для підтримки разом зі США українських військових. До коаліції увійшли 25 країн, включно з Бельгією. Метою коаліції було надати Україні 72 додаткових САУ Caesar у 2024 році. Зокрема Франція зобов'язалась передати 12 артилерійських установок.

Гаубиці Caesar

Гаубиця Caesar має ефективну дальність до 42 кілометрів. Вона здатна використовувати всі типи 155-мм снарядів НАТО, включаючи касетні. Її швидкострільність становить 6 пострілів за хвилину.

Зокрема у лютому 2023 Міноборони України повідомило, що Копенгаген передав Україні всі самохідні артилерійські установки Caesar, які мав на озброєнні.

А в березні 2024 міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявляв, що Париж також передасть Україні 78 артустановок Caesar. Також планує посилити поставку снарядів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.