У ТЦК розповіли, чи штрафуватимуть військовозобов’язаних жінок через не оновлення даних

18 травня 2023 року в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, який передбачає обов'язок військовозобов'язаних громадян оновлювати свої облікові дані. Це рішення має на меті забезпечити точність та актуальність інформації в державних реєстрах, що в свою чергу сприяє ефективній мобілізації та національній безпеці. Однак, разом з цим, закон передбачає і відповідні санкції за порушення правил військового обліку. Начальник Кременчуцького районного територіального центру комплектування Мирослав Волков розповів, чи штрафуватимуть за неоновлення даних військовозобов'язаних жінок.

Вимоги до військовозобов'язаних жінок

Згідно з новим законом, жінки певних спеціальностей, особливо медики, віком від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік та отримати військово-обліковий документ. Цей обов'язок включає також своєчасне оновлення облікових даних до 16 липня 2024 року.

У разі невиконання цих вимог передбачені штрафи у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень. Волков підкреслив, що штрафи застосовуватимуться на рівні з тими, що накладаються на чоловіків за аналогічні порушення.

Процедура мобілізації та відстрочки

Важливо зазначити, що мобілізація жінок проводиться виключно за їх особистою згодою, згідно з постановою Кабінету Міністрів № 560. У період обов’язкового уточнення облікових даних, який триває до 16 липня, на медичний огляд не направляються ті військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від призову, зокрема, жінки віком старше 55 років, заброньовані, та ті, хто вже має дійсний військово-обліковий документ.

Жінки, які не мають дійсного військово-облікового документа або отримують його вперше, повинні пройти військово-лікарську комісію. Це необхідно для підтвердження їхньої здатності виконувати військові обов'язки у випадку мобілізації.

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери віком від 18 до 60 років зобов’язані ставати на військовий облік в ТЦК та СП. Жінки з іншими спеціальностями, які пов’язані з військовою сферою, можуть стати на облік добровільно.

Джерело: 5692.com.ua