У Раді звинуватили бізнесмена Тедера у втручанні в роботу органів прокуратури в Україні

Естонського бізнесмена Хіллара Тедера звинуватили у можливій спробі втручатися у роботу української прокуратури, а також у впливі на формування суспільної позиції естонської влади щодо України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дануци у Facebook.

За його словами, громадські діячі передали йому матеріали з електронної пошти Тедера, яку під час розслідування іншого кримінального провадження вивчала Служба безпеки України.

"З'ясовується, що Тедер переписувався тривалий час з головою офісу президента Естонії і фактично роздавав йому команди на тему куди йти, що робити, про що говорити і з ким. Усі ці висловлювання офіційних осіб на адресу українських органів влади – добре спланований естонський гамбіт. Це листування має бути уважно вивчене українськими та естонськими правоохоронцями – я впевнений.У ньому багато чого несподіваного. Наприклад, Тедер просить пораду у колишнього (станом на дану хвилину) голови офісу президента Естонії Tiit Riisalo на тему чи має сенс запропонувати екс-генпрокурору Луценку хабар, щоб той був максимально мотивований допомогти естонській стороні", – пише Дануца.

За його словами, Офіс генерального прокурора розслідуватиме цей факт, відомості про це будуть внесені до ЄРДР.

Нагадаємо, Хіллар Тедер є засновником Arricano Real Estate Plc, керуючої компанії та девелопера низки торгово-розважальних центрів (ТРЦ) в Україні. У червні 2020 року він звернувся до президента Зеленського із закликом втрутитися в ситуацію, що склалася довкола столичного ТРЦ Sky Mall.

У липні 2020 року стало відомо, що бізнесмен Іван Фурсін викупив ТРЦ Sky Mall у Києві, який за борги перейшов до банку "Південний", що підтвердили і в Arricano, і у партнера Хедера Андрія Адамовського.

У травні 2021 року повідомлялося, що естонські акціонери Arricano Real Estate Plc направили президенту України та Мін'юсту повідомлення про інвестиційну суперечку з вимогою відшкодування 750 млн доларів через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві.

Наголошувалося, що компанія не є стороною в даному повідомленні, при цьому позов ініційовано від імені деяких діючих та колишніх акціонерів компанії, а якщо через 6 місяців сторони не домовляться буде подано заяву до Міжнародного арбітражу.

При цьому під час візитів естонського президента Керсті Кальюлайд та неодноразово вказувала, що Україна не готова до вступу до ЄС і далека від цього, а також закликала іноземних інвесторів не розглядати Україну як напрям для інвестицій.