У НБУ надали важливе пояснення щодо блокування рахунків українців зі сторони банків

В Україні банки масово блокують карти та закривають рахунки українців. Причиною цього є численні порушення з боку клієнтів. У Нацбанку повідомили, за яких умов банківські установи можуть за власною ініціативою розривати співпрацю з клієнтами, відмовляючи в обслуговуванні та закриваючи рахунки.

Як зазначають в НБУ, фінансова установа може в односторонньому порядку розірвати договір у разі порушення чинного законодавства. Зокрема, йдеться про закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення".

Клієнти можуть втратити доступ до своїх рахунків за таких підстав:

  • якщо неможливо встановити кінцевих бенефіціарних власників рахунку за наявними даними клієнта або якщо банк підозрює, що клієнт виступає не від власного імені;
  • якщо клієнт не надає необхідні для здійснення належної перевірки клієнта документи чи відомості, а також якщо клієнту встановлено статус неприйнятно високого ризику;
  • якщо клієнт або його представник подали недостовірну інформацію або подають інформацію з метою введення в оману працівників банку.

Крім того, в умовах договору банківського обслуговування, який підписується клієнтом, можуть бути додаткові підстави для розірвання договору в односторонньому порядку.

У разі виявлення підозрілої фінансової операції банк повинен повідомити про це Спеціально уповноважений орган. При цьому в односторонньому банк порядку банк може відмовити клієнту в обслуговуванні виключно за наявності підстав, визначених у статті 15 Закону про запобігання легалізації.

Банк самостійно приймає рішення про відмову клієнту у проведенні фінансової операції чи обслуговуванні, керуючись при цьому вимогами законодавства у сфері протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму та внутрішніми документами та з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – зазначають у Нацбанку.

Джерело: 5692.com.ua