У музеї Кам’янського пройшов просвітницький семінар

1 та 2 березня на базі Музею історії міста Кам’янське спільно з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) відбувся просвітницький семінар «Боротьба за державність. Від Української революції до сучасної російсько-української війни».

У роботі семінару взяли участь більше ста музейників, бібліотекарів та освітян з Кам’янського, Дніпра, Вінниці, Кривого Рогу, Кременчука, Жовтих Вод, Верхньодніпровська, Петриківки, Шульгівки, Зеленодольська, Підгороднього, Чаплинки, П’ятихаток, Покровки, Лобойківки, Красноіванівки та Саївки.

На семінарі розглядалися такі актуальні питання, як зміцнення національної ідентичності, національна пам’ять, нові підходи в історичній науці, робота музеїв під час війни, необхідність внесення концептуальних змін в шкільні навчальні програми з історії, а також мова йшла про боротьбу за незалежність і яскравих представників цієї боротьби, переосмислення місця України у складі колишньої радянсько-совєтської імперії, відмова від застарілих штампів тощо.

Важливою частиною семінару було ознайомлення аудиторії з роботою УІНП, зокрема як потужного ресурсу для використання під час заходів та уроків. Модераторками та доповідачками семінару були представниці УІНП, а саме Ганна Байкєніч, Леся Бондарук, Олена Охрімчук та Наталя Слобожаніна, чиї виступи знайшли відгук серед учасників семінару.

Також зі своїми доповідями на семінарі виступили директор Музею історії м. Кам’янське Наталія Буланова, професор кафедри історії України Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Олександр Нікілєв, колекціонер і громадський діяч Дмитро Піркл, координатор благодійного фонду OBMIN Василь Пастернак, доцент кафедри історії України Львівського національного університету ім. І. Франка Мар’ян Мудрий, а також дослідники повстанського руху, музейники з Кривого Рогу Олександр Мельник та Ірина Стеблина.

Результатом роботи семінару стало жваве обговорення важливих тем, а також спонукання діячів культурної та освітянської спільноти до постійного вдосконалення, розвитку, пошуку нових ідей та ефективних форм роботи.