У МОЗ розповіли, як повернути гроші, витрачені на лікування в стаціонарі

Лікування в стаціонарі може стати значним фінансовим навантаженням для пацієнтів, особливо якщо послуги або ліки доводиться оплачувати власним коштом. В Україні діє Програма медичних гарантій, яка покриває витрати на лікування у закладах, що мають договір з Національною службою здоров'я України. Міністерство охорони здоров'я України роз'яснило процедуру повернення коштів, витрачених на лікування в стаціонарі, якщо ці послуги вже були оплачені НСЗУ.

Програма медичних гарантій та відшкодування витрат

Відповідно до Програми медичних гарантій, якщо пацієнт отримав лікування в стаціонарі лікарні, яка має договір з НСЗУ, всі витрати на лікування покриває НСЗУ. Якщо з пацієнта взяли кошти за послуги, які вже оплатила НСЗУ, він має право на повернення цих витрат. МОЗ нагадує, що кожен пакет Програми медичних гарантій включає перелік послуг, які повинні надаватися пацієнтам безкоштовно, серед них, зокрема, може бути лікування онкології, допомога при інсульті чи інфаркті тощо.

Як повернути гроші за ліки

Заклад, який має договір з НСЗУ, зобов'язаний забезпечити пацієнта ліками з Національного переліку основних лікарських засобів, а також ліками, які постачаються централізовано через закупівлі "Медичні закупівлі України". Якщо під час стаціонарного лікування пацієнт змушений купувати ліки за власний кошт, він може звернутися за роз'ясненням до керівника медичного закладу. Якщо питання не вирішать на місці, пацієнт може залишити скаргу:

  • через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77;
  • надіславши електронного листа на [email protected];
  • надіславши поштового листа на адресу: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.

Подання скарги

МОЗ рекомендує додати до скарги якомога більше підтверджень неправомірного вимагання коштів за лікування або ліки, таких як чеки, аудіо- чи відеозаписи. Також необхідно вказати назву закладу та імена медпрацівників, які вимагали кошти. Після отримання скарги НСЗУ звернеться до медичного закладу з вимогою повернути кошти пацієнту. Якщо головний лікар не відновлює права пацієнта або не повертає гроші, НСЗУ направляє листи до правоохоронних органів.

Вимоги до подання скарги

МОЗ закликає пацієнтів подавати при скаргах тільки достовірну інформацію. Неправомірні вимагання коштів є серйозним порушенням, і для успішного розгляду скарги необхідно надати чіткі та правдиві докази.

Джерело: 5692.com.ua