У МАГАТЕ висловили “глибоке занепокоєння” через перебої з електроживленням ЗАЕС

Ситуація з електроживленням тимчасово окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції залишається джерелом "глибокого занепокоєння".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі.

Гроссі зазначив, що ЗАЕС цього тижня втратила зв'язок з єдиною резервною лінією електропередач на 36 годин, що підкреслює нестабільність постачання електроенергії, необхідної для охолодження шести реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки

Відключення лінії електропередач 330 кВ у вівторок вранці, 1 жовтня, знову залишило ЗАЕС повністю залежною від єдиної лінії 750 кВ.

До повномасштабного вторгнення Росії у неї було чотири лінії 750 кВ і шість ліній 330 кВ, що підкреслює, наскільки серйозно погіршилася ядерна безпека з лютого 2022 року.

У МАГАТЕ нагадали, що з початку повномасштабної війни ЗАЕС неодноразово зазнавала часткових або повних відключень електроенергії, що є одним з найскладніших викликів для підтримання ядерної та фізичної ядерної безпеки під час конфлікту.

Загалом станція втрачала зовнішнє електропостачання вісім разів, що змушувало її тимчасово покладатися на аварійні дизель-генератори для забезпечення електроенергією.

"Ситуація з електропостачанням за межами майданчика залишається глибоким джерелом занепокоєння. Втрата лінії електропередач 330 кВ на цьому тижні свідчить про те, що ситуація в цьому плані не покращується, а навпаки", – зазначив Гроссі.

Що передувало

Нагадаємо, 1 жовтня у результаті чергової атаки Росії на магістральну підстанцію було знеструмлено одну з ліній живлення тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Це поставило ЗАЕС на межу блекауту.

Лише наступного дня енергетикам вдалося відновити лінію живлення Запорізької АЕС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.