У 56 ОМБр розпочали службове розслідування після СЗЧ Сергія Гнезділова: деталі

У 56 окремій мотопіхотній Маріупольській бригаді почали службове розслідування у зв'язку із тим, що їхній військовослужбовець Сергій Гнезділов самовільно залишив частину і публічно оголосив про це.

Про це РБК-Україна повідомляє з посиланням на hromadske.ua.

Яка позиція командування військової частини

Начальниця прес-служби 56 ОМБр зазначила, що дії Сергія Гнезділова мають ознаки кримінального правопорушення за ч. 5 статті 407 Кримінального кодексу України – самовільне залишення військової частини (СЗЧ) або місць служби, вчинене в умовах воєнного стану. У бригаді почали службове розслідування.

"Позиція командування військової частини залишається незмінною – нульова толерантність до скоєння подібних злочинів", – зауважили в прес-службі.

Військовослужбовець згоден із такою позицією. Він написав, що його бригада "все правильно прокомунікувала" і визнав, що "СЗЧ – кримінальний злочин". При цьому Сергій Гнезділов закликав обговорювати не його, а повернутися до обговорення проблем.

"Що з мобілізацією? Що з демобілізацією? Що з економічним бронюванням? Проблеми вирішуються тоді, коли про них говорять, а не ігнорують місяцями, сподіваючись що "і так пройде", – написав військовий.

Чому Сергій Гнезділов вдався до СЗЧ

Днями військовий Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив військову частину, бо служить вже 5 років. Такими діями він хоче привернути увагу до низки проблем, зокрема, до питання демобілізації.

За його словами, влада не готова до серйозного діалогу зі суспільством і замість доктрини "воювати – обовʼязок кожного громадянина", держава пропонує безстроково призначати захисниками тих, кого мобілізували.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ до встановлення чітких термінів служби, чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною 5 років бездоганної солдатської служби. Надіюсь, цим вчинком вдасться донести до влади та суспільства необхідність розмови та вирішення цієї ситуації. Ми маємо створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобовʼязаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю", – написав Гнезділов.

За самовільне залишення військової частини або місця служби стаття 407 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді тримання у дисциплінарному батальйоні на строк до 2 років або позбавленням волі на строк до 3 років.

Нагадаємо, ми писали, що Рада дозволила звільняти від покарання за дезертирство в разі повернення до частини.

Також ми розповідали, що наприкінці квітня 2024 року на Гнезділова напали невідомі, які представились людьми Євгена Карася. Вони погрожували йому та намагалися спровокувати бійку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.