Тривалість оплачуваних відпусток для українців може змінитися: що передбачає проєкт нового Трудового кодексу

На заміну Кодексу законів про працю від 1971 року Міністерство економіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу. Документом планується осучаснити партнерські стосунки між роботодавцями й найманими працівниками і вилучити усі застарілі норми, які не відповідають сучасному часу.

Проєкт нового кодексу оприлюднила Федерація профспілок України, передає Апостроф.

Серед нововведень передбачено змінити тривалість відпусток для найманих працівників. Якщо зараз за законодавством надається 24 дні відпочинку, то у разі ухвалення документу щорічна основна оплачувана відпустка надаватиметься на період не менш як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік.

При цьому працівник може отримати відпустку на повну тривалість у перший рік роботи на умовах та в порядку, визначеному трудовим договором, але не пізніше закінчення 6 місяців безперервної роботи.

Крім того, передбачена зміна тривалості відпусток для вихователів садочків, вчителів та працівників позашкільних закладів освіти. У новому документі не міститься кількісне визначення днів відпочинку. Також у більшості статей, які редагують відпустки, зазначається, що вони "мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України".

Отже, фактично для педагогічних працівників відпустка може тривати понад 28 днів, але не обов’язково понад 56 днів, як зазначено у чинному законодавстві.

Проєкт нового кодексу обговорюється, в нього ще можуть бути внесені правки. Після цього документ винесуть на голосування у парламент.

Джерело: 5692.com.ua