Три ознаки виснаженої психіки: як впоратися зі стресом під час війни

Українці, зіткнувшись із жорстокою реальністю війни, все частіше стають жертвами депресивних станів. Важкі моменти та стресові ситуації мають великий вплив на психіку людей, однак проблеми із ментальним здоров'ям можуть вразити і фізичний стан. Розпізнати виснажену психіку допоможуть три ключові ознаки, які відзначає психолог Ліана Бенько.

Втрата задоволення від звичних справ і віддалення від оточення

Однією з ознак виснаженої психіки є втрата радості від рутинних справ, речей і спілкування з людьми. Якщо раніше ви з радістю проводили час з друзями, родичами та колегами, а зараз уникаєте їх, намагаючись приховати свій стан за через різноманітні відмазки, це може свідчити про виснаження психіки. За відмовками від зустрічей може ховатися правда: вибачте, але у мене немає сил і бажання бачитись.

Постійне відчуття втоми

Психолог підкреслює, що виснажена психіка може впливати на фізичне самопочуття, проявляючись у постійному відчутті втоми. Навіть прокидаючись вранці, ви можете відчувати, що вже готові лягти спати назад, а сил виконувати рутинні обов'язки та задачі немає. Банальні речі, як чистка зубів, можуть вимагати від вас надзусиль.

Віддалення від близьких

Останньою ознакою виснаженої психіки є віддалення від родини та близьких. Емоційна яма може робити неможливими такі звичні речі, як перегляд фільму разом, допомога дітям з уроками чи прояв інтересу до подій в житті партнера. Це може викликати непорозуміння та образи серед оточуючих, які не розуміють, чому ви не приділяєте їм достатньо уваги.

Важливо розпізнати ці ознаки та вчасно подбати про свою психіку та психологічне здоров'я. Довготривалі стани виснаження можуть призвести до негативних наслідків, тому важливо вчасно звертатися за допомогою та приділяти увагу власному психічному благополуччю.

Джерело: 5692.com.ua