“Старий закон не враховує тип сучасної війни”: Михайло Подоляк пояснив потребу в зміні порядку мобілізації

В Україні готуються ухвалити новий законопроєкт про мобілізацію, який, за словами радника голови Офісу президента України Михайла Подоляка, буде представлений у Верховній Раді вже найближчим часом. У своєму виступі на телеканалі "1+1", він пояснив, чому цей документ є вкрай необхідним для держави.

Чому оновлення закону – необхідність

За словами Подоляка, потреба у новому законопроєкті виникла через те, що діючий закон про мобілізацію не враховує специфіку сучасного типу війни, в якій знаходиться Україна. Мова йде про довготривалість, масштабність, об’ємність та зміну у системі управління й використанні різних видів зброї.

Відзначаючи те, що Кабінет Міністрів, Генеральний штаб і Міністерство оборони працюють над законопроєктом на паритетних умовах, радник президента наголосив на необхідності прискореного внесення закону до Верховної Ради та його подальшого швидкого прийняття.

Я думаю, це вже питання днів-тижнів… Обов’язково закон буде внесений і обов’язково буде проголосований якомога швидше. І щойно він буде внесений, ми обговоримо всі пункти, які будуть змінені, – пообіцяв він.

Подоляк також вказав, що серед ключових питань для обговорення будуть навчання військовозобов’язаних, справедливий мобілізаційний процес, правила рекрутингу, ротації та демобілізації. Ці пункти вважаються найпроблемнішими і потребують уваги для оптимізації і покращення системи мобілізації в країні.

Очікується, що новий закон про мобілізацію внесе важливі зміни в систему військового обов'язку та підготовки національних сил, щоб ефективно відповідати сучасним викликам та загрозам в умовах повномасштабної війни з росією.

Джерело: 5692.com.ua