США звинуватили в обході санкцій другові російського олігарха Вексельберга

Федеральний суд Нью-Йорка оприлюднив обвинувальний висновок, у якому громадянин РФ Володимир Воронченко звинувачується у допомозі в обході санкцій США російському олігарху Віктору Вексельбергу.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на пресслужбу Міністерства юстиції США.

Воронченко, як близький друг Вексельберга, брав участь у схемі зі здійснення платежів на суму понад 4 млн доларів для підтримання чотирьох об'єктів нерухомості у США, які належать російському олігарху. При цьому він намагався продати дві нерухомості свого друга.

Згідно з обвинувальним висновком, Воронченко, який проживав у різний час у США і Росії, представлявся успішним бізнесменом, колекціонером і торговцем творами мистецтва, а також близьким другом і діловим партнером Вексельберга.

У 2018 році Мінфін США заніс Вексельберга до санкційного списку проти Росії за війну на Донбасі. У 2022 році проти олігарха повторно ввели санкції і заблокувала його яхту та приватний літак.

Зазначається, що в період із 2008 до 2017 року Вексельберг через низку підставних компаній придбав квартиру на Парк-авеню в Нью-Йорку, маєток у Саутгемптоні, квартиру і пентхаус на острові Фішер у Флориді. На момент вартість нерухомості становить близько 75 млн доларів.

За твердженням Мін'юсту, росіянин брав участь у схемі, в рамках якої отримав 4 млн доларів на підтримку чотирьох об'єктів нерухомості Вексельберга. Воронченка, який має посвідку на проживання у США, обвинувачують у змові з метою порушення та обходу санкційного режиму всупереч закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження, порушенні зазначеного закону, змові з метою відмивання грошей у міжнародному масштабі та відмиванні грошей.

Кожен із пунктів обвинувачення передбачає максимальне покарання у вигляді 20 років тюремного ув'язнення. Крім цього, Воронченку інкримінують невиконання розпоряджень суду, оскільки в травні 2022 року він не з'явився для дачі показань за повісткою. Зокрема, через дев'ять днів після отримання повістки росіянин виїхав у Дубаї, потім в ОАЕ, а потім у Росію.

Хто такий Вексельберг

Віктор Вексельберг – голова Ради директорів Групи компаній "Ренова". Народився в Дрогобичі.

З жовтня 1990 року – заступник генерального директора СП "Ренова", потім – президент ЗАТ "Ренова". З 2004 року – голова Наглядового Комітету Групи компаній Ренова. З 2010 року – голова Ради директорів Групи компаній Ренова.

Вексельберг також є членом Комісії з федеральної, міжрегіональної та регіональної соціально-економічної політики при голові Ради Федерації РФ. Член Координаційної Ради металургійного комплексу Міністерства економіки РФ.

У 2019 році Віктор Вексельберг посів одинадцяту позицію в рейтингу "20 найбагатших російських бізнесменів", опублікованому журналом Forbes.

З березня 2017 року є громадянином Кіпру.
Переведено с помощью www.DeepL.com/Translator (бесплатная версия)

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, як наближені до диктатора Володимира Путіна олігархи оминають накладені санкції за допомогою керуючих із ЄС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.