США вперше з жовтня зупинили постачання боєприпасів в Ізраїль, – Axios

Сполучені Штати Америки призупинили постачання боєприпасів для армії Ізраїлю. Це сталося вперше з жовтня минулого року, коли бойовики ХАМАС напали на територію Ізраїлю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Axios.

Двоє ізраїльських чиновників розповіли Axios, що адміністрація президента США призупинила постачання американських боєприпасів до Ізраїлю ще минулого тижня.

В ізраїльському уряді, як зазначає Axios, таке рішення Вашингтона викликало серйозне занепокоєння. За словами співрозмовників Axios, ізраїльські чиновники намагаються дізнатися причину затримки з доставкою військових вантажів.

Білий дім, Пентагон, Держдеп США та офіс прем'єр-міністра Ізраїлю відмовилися відповідати на питання Axios щодо постачання американських боєприпасів Ізраїлю.

Як додав Axios, президент США Джо Байден стикнувся з гострою критикою серед американців, які не підтримують Ізраїль та критикують його за удари по цивільних об'єктах в Секторі Газа.

У лютому США попросили Ізраїль надати гарантії, що американська зброя буде використовуватися ізраїльською армією виключно відповідно до міжнародного права. У березні Ізраїль відправив США відповідний лист з гарантіями.

Крім того, минулої середи в Ізраїль приїжджав держсекретар США Ентоні Блінкен, який нібито провів "жорстку" розмову з прем'єром Біньяміном Нетаньяху щодо ізраїльських планів провести військову операцію в останньому великому місті Сектору Газа, за словами джерел Axios. Блінкен попереджав, що США будуть публічно виступати проти "великої військової операції", а її проведення може негативно вплинути на стосунки між Вашингтоном та Тель-Авівом.

Війна в Секторі Газа

Минулого жовтня бойовики терористичного угруповання ХАМАС проникли на територію Ізраїлю з Сектору Газа та вчинили масові вбивства ізраїльського населення, а також захопили кілька сотень заручників.

У відповідь на це Ізраїль розпочав військову операцію та вторгся в Сектор Газа. Ця війна триває й досі, хоч Ізраїль взяв під контроль фактично всю територію сектору, а також захопив місто Газа.

Наразі ізраїльська армія не контролює лише Рафах – друге за розміром місто Сектору Газа.

Як пишуть західні ЗМІ, США разом з іншими країнам працюють над досягненням миру в Секторі Газа, проте Ізраїль прагне повного знищення бойовиків ХАМАС, Днями ізраїльський прем'єр Нетаньяху відкинув можливість підписання мирної угоди з ХАМАС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.