Співробітник ТЦК на блокпосту забрав ваші права: що робити в такій ситуації

У соціальних мережах жваво обговорюють тему повернення водійських посвідчень, вилучених за зверненням ТЦК через ухилення від призову в Україні, мовляв, чоловікам потрібно буде з'явитися до військкомату для оновлення даних.

Про це повідомляє ТСН.

За словами адвоката Таміли Алексік, під час вилучення водійського посвідчення існує процедура, якої зобов'язані дотримуватися співробітники ТЦК і правоохоронці.

Річ у тім, що обмежити у праві водіння або вилучити водійське посвідчення можна тільки за рішенням суду. Але якщо під час цієї процедури з боку ТЦК або правоохоронців будуть зафіксовані відхилення або порушення, то суд може не задовольнити таку позовну вимогу, – розповідає адвокатка Таміла Алексик.

Як і за що можуть відібрати права

За її словами, обмежити право керувати транспортним засобом можуть, якщо людина справді умисно ухиляється від виконання військового обов'язку.

Наприклад, чоловік отримав у встановленому законом порядку повістку і проігнорував її, не з'явився до ТЦК. Або ж у встановлений термін (до 18 липня) не оновив облікові дані. У такому разі керівник ТЦК і СП має підстави звернутися до поліції з вимогою, щоб правоохоронці доставили таку особу для застосування до неї адміністративного правопорушення, – розповідає Таміла Алексик.

Поліція має 5 днів, щоб знайти таку особу за останнім місцем реєстрації, зазначеним у документах ТЦК.

Якщо правоохоронці не можуть знайти особу і повідомляють про це військкомату, тоді керівник ТЦК на адресу фактичної реєстрації військовозобов'язаного надсилає поштою вимогу.

Коли ТЦК звертається до суду?

Вимога вважається отриманою, якщо людина залишила підпис про її отримання. У неї є 10 днів, щоб прибути до ТЦК у зазначений у документі час.

Якщо військовозобов'язаний ігнорує вимогу і не з'являється за 10 днів до військкомату, керівник ТЦК і СП звертається з позовом до суду. До речі, позовна заява має відповідати всім чинним вимогам, формі та змісту. Між іншим, вона може бути неправильно оформлена, бо в ТЦК ще немає досвіду з її підготовки. У такому разі позовна заява може бути залишена судом без руху до усунення недоліків. Зрештою, якщо всіх процедур чітко дотримано, суд може своїм рішенням обмежити особу у праві керування транспортним засобом, до виконання обов'язку – Закону України про мобілізацію та мобілізаційну підготовку, – пояснює Таміла Алексик.

Можуть відібрати незаконно

Адвокатка додає, якщо ж водійські посвідчення вилучають без дотримання всіх процедур – без вимоги та рішення суду, то це порушення закону.

Звісно, вилучити посвідчення на право керування транспортним засобом можуть і просто десь на блокпосту чи посеред дороги, але це протизаконно. І якщо це зробили представники ТЦК чи правоохоронці, то громадянин може оскаржити такі незаконні дії. Йому слід звернутися до суду з позовом, щоб витребувати незаконно відібраний документ. Подібні дії можна кваліфікувати, як перевищення повноважень, тим паче, якщо людина не переховується, а до бази розшуку потрапила помилково, – зазначає адвокатка.

Вона додає, що в такому разі відібране водійське посвідчення мають повернути за рішенням суду через виконавчу службу, хоча за фактом такі водійські посвідчення зберігаються в центральному офісі патрульної поліції.

Як отримати відібрані водійські права

За словами Таміли Алексік, якщо водійські права було вилучено в особи за рішенням суду через ухилення від мобілізації, то повернути їх вона може лише виконавши рішення суду.

А саме – оновити облікові дані в ТЦК або отримати направлення та пройти ВЛК. Після того, як чоловік виконає судові вимоги, воєнком звертається з відповідним документом до виконавчої служби з проханням повернути військовозобов'язаному водійське посвідчення, – підсумовує Таміла Алексик.

Джерело: 5692.com.ua