Скасування переведення годинників: у Раді визначили, за яким часом тепер житимуть українці

В Україні скасували сезонне переведення годинників на літній та зимовий час. Відповідний законопроєкт №4201 про обчислення часу Верховна Рада підтримала в другому читанні. Таким чином, восени українці востаннє переведуть стрілки на зимовий час, і на ньому країна залишиться.

Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроєкт, який скасовує сезонне переведення годинників. Восени Україна востаннє перейде на зимовий час – і на ньому залишиться надалі.

За словами депутатки ВР Євгенії Кравчук, "за" проголосував 261 народний обранець.

Як це працюватиме? Восени ми перейдемо на зимовий час і залишимось на ньому, тобто UTC+2 або "київський час", – зазначила Кравчук.

Нагадаємо, що законопроєкт про скасування зміни часу було подано ще 2020 року. Автором документу є голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Після подання законопрєкту його ухвалили в першому читанні, але далі під час другого читання у 2021 році для його ухвалення забракло голосів. Цьогоріч Рада повернулася до розгляду довоєнної ініціативи – і на цей раз рішення було ухвалено.

Прихильники скасування переведення годинників наголошують, що тепер не потрібно буде кожного разу звикати до зміни часу і зазнавати незручностей. А головне – в українців не буде збоїв біологічних ритмів, тому вдасться запобігти багатьом проблемам зі здоров'ям.

Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб, – зазначав Стефанчук у пояснювальній записці до законопроєкту.

За даними науковців, саме зимовий час є природним для України. Але деякі активісти все ж виступають проти того, щоб Україна залишалася на зимовому часі. Вони пояснюють це тим, що тоді влітку світатиме надто рано, і, відповідно, темнішатиме теж рано. У липні сонце сходитиме о 2.52 ночі, а заходитиме о 19.12. Особливо це буде відчутно для мешканців східних регіонів.

Крім того, є ще одна причина для незадоволення. Так, депутат Володимир В'ятрович вказував на те, що через "зимовий час" Україна не зможе синхронізовано жити з Європою, оскільки більшість країн ЄС продовжують переводити годинники.

Українці жваво обговорюють новину в соцмережах, висловлюючи протилежні думки. Водночас багато погоджуються з тим, що таке рішення є оптимальним для України, принаймні з тієї позиції, що київський час ніколи не збігатиметься з московським завдяки такому кроку.

Джерело: 5692.com.ua