Швейцарія близька до зняття заборони на постачання озброєнь Україні, – Reuters

Швейцарія близька до рішення про відміну заборони на передачу Україні озброєнь швейцарського виробництва.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Останнім часом уряд Швейцарії все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Києву, хоча в парламенті поки що немає консенсусу щодо цього. Нещодавно до парламенту було представлено законопроект, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.

"Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу", – сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії FDP, який є автором закону про зняття заборони на реекспорт зброї в Україну.

За його словами, у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. Інакше продовження такої заборони вказуватиме на підтримку Росії.

За даними нещодавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні.

"Якби ми задали це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би меншим за 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою", – зазначив керівник соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.

Раніше повідомлялося, що швейцарська партія FDP запропонувала уряду допомогти Україні із танками Leopard 2.

Також нагадаємо, що нещодавно Швейцарія надала дозвіл на відправку в Україну зброї та обладнання для розмінування.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.