Шукали ППО та вели відеоспостереження: СБУ в Одесі затримала групу російських агентів

Служба безпеки в Одесі затримала агентурну групу ФСБ, яка складалась з двох військових та їхньої спільниці. Ціллю найманців РФ були позиції сил ППО та розміщення прихованого відеоспостереження в морському порті.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу СБУ.

Як зазначають у відомстві, за завданням російської спецслужби фігуранти розвідували локації систем ППО, які обороняють Одесу.

"Щоб встановити відповідні координати, агенти систематично об’їжджали обласний центр та його прилеглі території", – йдеться в повідомленні.

У разі виявлення "потрібних" об’єктів зловмисники приховано фотографували їх та позначали відповідні геолокації на Google-картах.

Відеоспостереження на території порту

В СБУ повідомили, що ще одним завданням ворожої групи було замасковане встановлення бездротових магнітних камер на території морського порту Одеси.

"Для конспірації ворожі агенти використовували послуги таксі, а їхня спільниця маскувала зовнішність, постійно змінюючи перуки", – розповіли правоохоронці.

Після детальної документації діяльності зловмисників, СБУ затримала резидента агентурної групи ФСБ та його спільника, коли ті фотографували військовий об’єкт.

"Ще одного учасника ворожого осередку – місцеву жительку, затримали в її власному помешканні після того, як вона зробила дорозвідку поблизу потенційної цілі", – інформують у відомстві.

Крім того, СБУ провела комплексні заходи для убезпечення локацій українських військ.

Обшуки та оголошення підозри

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони, які вони окремо придбали та користувались винятково для комунікації з ФСБ.

"Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена організованою групою в умовах воєнного стану)", – повідомили в СБУ.

Наразі зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Фото: СБУ затримала агентурну групу ФСБ у Одесі (t.me/SBUkr)

СБУ "полює" на агентів РФ

Нагадаємо, правоохоронці також викрили в Одесі двох чоловіків, які планували на замовлення ФСБ Росії спалити черговий автомобіль українських військовослужбовців.

Також напередодні Служба безпеки України затримала агента російського спецназу, який готував прорив окупантів на Покровському напрямку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.