Що з’їсти, щоб “запустити” шлунок зранку: гастроентеролог назвала найкорисніші варіанти сніданку

Якщо ви хочете прожити здорове і щасливе життя, варто правильно харчуватися, турбуючись про стан травної системи, зокрема кишківника. Особливе значення має сніданок, адже вдала комбінація продуктів зранку допомагає "запустити" шлунок і кишківник, тим самим задати тон на весь день.

Які сніданки є найкориснішими для мікробіома кишківника, розповіла гастроентеролог з Флориди Керолайн Сойка, пише УНІАН.

Що має бути в "ранковій тарілці"

За словами гастроентеролога, мікробіом, багатий на корисні бактерії, важливий не тільки для правильного травлення, а й для імунітету, регуляції настрою і може навіть відігравати роль у запобіганні зниженню когнітивних функцій.

Ранковий прийом їжі має складатися з кількох продуктів, які можна комбінувати в "ранковій тарілці" на свій розсуд. Серед цих продуктів:

  • кефір (або йогурт без цукру);
  • яйця;
  • фрукти;
  • овочі;
  • хліб на заквасці;
  • сир.

Яйця та кефір – це чудовий спосіб отримати повноцінний білок, а також корисні пробіотики, які чудово урізноманітнюють мікробіом кишківника, – пояснила доктор Сойка.

Гастроентеролог зазначає, що кефір сприймають "добрі" бактерії, що є в нашому мікробіомі. Цей продукт – природнє джерело пробіотиків, він підтримує здоров'я кишківника, а також нашого мозку. Це підтверджують наукові дослідження, опубліковані у National Library of Medicine 30 червня 2023 року.

Яйця, своєю чергою, є "золотою жилою" поживних речовин для організму людини. Вони містять білок, омега-3, а також вітаміни B і D.

Вживання вранці такого високобілкового джерела, як яйця, забезпечує постійним джерелом енергії. Це допомагає правильно розпочинати день, – каже експерт.

Висновки науковців також підтверджують надзвичайну користь яєць. Зокрема, їх позитивний ефект на здоров'я кишківника пояснюється вмістом аміносполуки холін. Про це йдеться в наукових дослідженнях від листопада 2021 року.

Доктор рекомендує проявляти креативність під час приготування сніданку, комбінуючи ці продукти з яскравими фруктами та овочами.

Ви можете проявити креативність і додати їх у смузі або змішати з омлетом, – зазначила вона.

Крім того, гастроентеролог підкреслює, що для здоров'я важливо вживати й інші ферментовані продукти. На сніданок це може бути йогурт, сир (творог), хліб на заквасці. При цьому не слід вживати кисломолочні продукти із вмістом цукру, який негативно впливає на стан мікробіома кішківника. Замість цього варто додавати фрукти, які багаті на клітковину.

Експерт радить відмовитися від вживання на сніданок "швидких" продуктів: випічки, сухих сніданків (пластівці), їжі, що містить багато хімікатів й калорій.

Це може призвести до надмірного росту та дисбалансу "поганих" бактерій у нашому кишківнику, – застерігає лікар.

Джерело: 5692.com.ua