Що варто їсти під час спеки, а яких продуктів краще уникати: поради від ЦГЗ

Літо 2023 року принесло в Україну рекордно високі температури. У деяких областях країни позначка термометра сягала понад 40°С. За таких умов правильне харчування та гідратація набувають особливого значення для підтримання здоров’я та самопочуття. Фахівці Центру громадського здоров’я надали рекомендації щодо того, що варто їсти і пити під час спеки, а чого слід уникати.

Важливість гідратації

Однією з головних порад від ЦГЗ є необхідність споживання достатньої кількості рідини. В умовах високих температур людський організм втрачає більше води через посилене потовиділення, збільшену частоту дихання та фізіологічні випорожнення. Тому важливо регулярно пити воду, навіть якщо ви не відчуваєте спраги.

Найкраще вживати чисту питну воду, щоб уникнути зневоднення та покращити терморегуляцію, – радять фахівці ЦГЗ.

Напої, яких слід уникати

ЦГЗ застерігає від вживання солодких газованих напоїв та алкоголю. Вони можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію та "маскування" спраги. Замість цього, найкращим вибором є проста питна вода або натуральні несолодкі напої.

Правильне харчування під час спеки

Під час спекотних днів слід обирати легку їжу, багату на рідину, яка легко засвоюється та не перевантажує травну систему. До таких продуктів належать овочі, фрукти, салати та нежирні білкові страви.

Це допоможе "охолодити" організм та уникнути зневоднення, – зазначають у ЦГЗ.

Фахівці ЦГЗ рекомендують уникати жирної їжі, адже її споживання може підвищити ризик отримання теплового удару. Також слід обмежити вживання страв з надмірною кількістю спецій, таких як червоний та чорний перець, імбир і часник.

Їхнє споживання підвищує температуру тіла та посилює потовиділення, що під час спеки значно збільшує ризик перегріву, – наголосили експерти.

ЦГЗ радить зменшити споживання солі та перероблених продуктів, таких як м’ясні ковбаси, консерви та хлібобулочні вироби. Надмірна кількість солі може сприяти затримці рідини в організмі та порушенню водно-сольового балансу, який важко підтримувати під час спеки.

Протягом дня варто їсти маленькими порціями та часто. Це дозволяє не перевантажувати травну систему, і організму легше впоратися з їжею.

Фахівці ЦГЗ радять утриматися від вживання морозива та заморожених соків. Хоча ці продукти можуть дати короткочасне відчуття охолодження, вони також є калорійними та можуть призвести до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури.

Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку, – розповіли у Центрі громадського здоров’я.

Джерело: 5692.com.ua