Що не можуть робити працівники ТЦК: пояснення від омбудсмена

Протягом минулого року омбудсман Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав більше 95 тисяч звернень громадян. У числі проблемних питань, які стали об'єктом звернень, виділяється діяльність Територіальних центрів комплектування. Омбудсман пояснив, що громадяни часто скаржаться на порушення ТЦК їхніх прав, включаючи вимагання перевіряти та забирати документи, а також на фізичні затримання громадян.

Які права мають ТЦК

Омбудсмен зазначив, що особливо його обурують випадки застосування фізичної сили представниками ТЦК до громадян України, у результаті чого були відкриті навіть кримінальні провадження.

Лубінець висловив обурення стосовно чуток про випадки, які нагадують викрадення, і додав, що хоча ці історії не є системними, вони все одно потребують уваги та реагування. В усіх таких випадках Офіс омбудсмена розпочав власні розслідування та взаємодію з ТЦК для вжиття заходів.

Омбудсман також висловив свою думку стосовно законопроєкту про мобілізацію та наголосив на тому, що деякі його пропозиції стосуються саме роботи ТЦК. Він висловив обурення відносно додаткових повноважень ТЦК, які, на його думку, порушують Конституцію, оскільки вони є військовими підрозділами і не мають права обмежувати права громадян навіть під час воєнного стану.

Це нонсенс, коли військовий вирішує, що хтось не може продати свою квартиру. Для цього є відповідні органи виконавчої влади, – підкреслив Лубінець.

Джерело: 5692.com.ua