Ще одна країна закрили всі свої державні зоопарки: у чому причина

Коста-Рика, країна, відома своїм рясним біорізноманіттям та прогресивними екологічними законами, здійснила ще один важливий крок у збереженні та захисті дикої природи. Після 11 років офіційної заборони державні зоопарки, які фактично коштували платникам податків 200 мільйонів євро щороку, були повністю закриті. Головні причини цього рішення – піклування про тварин та раціоналізація державних видатків, пише AP та RFI.

Що відомо

У 2013 році Коста-Рика прийняла закон, який забороняв створення державних зоопарків. За 11 років ця норма закону, нарешті, була повністю реалізована. У країні вважають, що це великий крок у напрямку гуманного ставлення до тварин та природи загалом.

Основними проблемами, які були пов’язані з державними зоопарками, були не тільки етичні, але й економічні. Вони вимагали значних коштів на утримання, які стягувалися з податків громадян. Приблизно 1 мільярд колон (200 мільйонів євро) щорічно витрачалися на ці заклади. Закриття державних зоопарків дозволить розподілити ці кошти на інші, більш важливі для суспільства, потреби, стверджує влада країни.

Однак закриття зоопарків не означає відмови від догляду за тваринами. Усі тварини, які раніше перебували у державних зоопарках, будуть перевезені до центрів реабілітації диких тварин. Ветеринари, посадовці Міністерства навколишнього середовища та поліція спільно займаються цим процесом. Оскільки деякі з цих тварин занадто звикли до життя в неволі, їх після перевезення будуть тримати під наглядом спеціалістів, щоб вони могли пристосуватися до дикої природи.

Попри закриття державних зоопарків, у Коста-Риці залишається 18 приватних зоопарків, на які закон не поширюється. Ці заклади продовжують свою діяльність, проте вони вже зазнають тиску з боку громадськості та влади у зв’язку з зростаючими обуреннями щодо утримання тварин у неволі.

Джерело: 5692.com.ua