Саакашвілі затримали в Грузії: що відомо на цей момент

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі сьогодні повернувся до Тбілісі, попри те, що там його засуджено до 9 років тюремного ув'язнення. Спочатку грузинська влада заперечувала це, а потім заявила про затримання Саакашвілі.

Що відомо на цей момент – у матеріалі РБК-Україна.

З чого все почалося

Декілька днів тому Саакашвілі заявив про намір повернутися в Грузії напередодні місцевих виборів в країні. Сьогодні вранці екс-президент записав відеоролик, у якому заявив, що прилетів у Тбілісі.

Однак грузинська влада не підтверджувала цю інформацію. Міністерство внутрішніх справ Грузії стверджувало, що Саакашвілі не перетинав грузинський кордон. Також були повідомлення, що грузинський екс-президент перебуває у Трускавці, де проходить засідання фракції "Слуги народу".

Затримання Саакашвілі

Ввечері 1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив, що Саакашвілі затримали правоохоронці. Наразі, за його словами, екс-президент Грузії перебуває у пенітенціарній установі.

"Наші агентства мали інформацію про його переміщення, починаючи з України в бік Грузії. Цей процес перебував під повним контролем. Були вжиті відповідні заходи і обрані такий час і місце, щоб перешкоди для затримання були мінімальними", – сказав грузинський прем'єр.

Команда Саакашвілі спочатку не підтверджувала інформацію про затримання грузинського екс-президента, зокрема, глава офісу Саакашвілі Марія Барабаш сказала РБК-Україна, що заява Гарібашвілі – це провокація.

Однак потім на сторінці Саакашвілі у Facebook з'явилося відео, на якому записані його останні слова перед затриманням.

"Можливо, зараз мене затримають у Тбілісі, проте знайте, що ми будемо боротися до останнього. Ми всі збираємося, дуже багато людей виходить на вулицю, і ми остаточно перемагаємо на цих виборах", – сказав він.

Saakashvili's last video before arrest. Says there is high chance of his arrest, but he is not afraid of anything and tells people not to be afraid either. Confirms he is in Tbilisi https://t.co/zIdsDPAyLY pic.twitter.com/ZLuW7egtCS via @ThisIsAndro

— Liveuamap (@Liveuamap) October 1, 2021

Відео затримання Саакашвілі

Грузинські телеканали показали кадри затримання Саакашвілі. На опублікованому відрізку відео можна побачити, що на Саакашвілі кайданки, а також колишнього грузинського президента супроводжують правоохоронці. На відео також можна побачити, що Саакашвілі посміхається.

У чому звинувачують Саакашвілі

У січні 2018 року суд Грузії заочно засудив екс-президента Саакашвілі до 9 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями.

У 2015 році Саакашвілі позбувся грузинського громадянства і наразі є громадянином України. Він не повертався до Грузії вже вісім років, хоча багато разів обіцяв зробити це, а в грузинському уряді постійно заявляли, що в разі повернення його чекає арешт.

Реакція МЗС України

Міністерство закордонних справ України вже відреагувало на інформацію про затримання Саакашвілі в Грузії. Як розповів РБК-Україна речник МЗС Олег Ніколенко, українське міністерство вже викликало посла Грузії.

"До МЗС запрошено керівника посольства Грузії в Україні для отримання офіційної інформації про підстави та обставини такого затримання", – повідомив він.

Зазначимо, Саакашвілі обіймає посаду голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України.

Що сказали в Офісі президента

Речник глави держави Сергій Никифоров заявив, що президент Володимир Зеленський занепокоєний новинами та "тоном заяв" щодо затримання Саакашвілі.

"Україна звертається до грузинської сторони по роз'яснення щодо усіх обставин та причин такого кроку відносно українського громадянина. Посольство України в Грузії поки що не отримало офіційної інформації про затримання. Але наші консули вже працюють над тим, аби надати Саакашвілі усю необхідну допомогу", – повідомив він.

Крім того, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі РБК-Україна сказав, що українська сторона бачить певний мотив помсти стосовно Саакашвілі з боку грузинської влади.

Хто ще відреагував на затримання Саакашвілі

Дружина Саакашвілі Сандра Рулофс вже відреагувала на затримання екс-президента. Вона розмістила на своїй сторінці у Facebook публікацію з підтримкою свого чоловіка.

"Він дав нам знати, за яким планом діяти, і при цьому наочно показав нам справжнє обличчя уряду і пороки системи. Завтра ви самі оціните його героїчну і геніальну поведінку – всі на референдум", – написала Рулофс.

Адвокат екс-президента Грузії Бека Басілая заявив, що справи проти Саакашвілі є політично мотивованими.

"Це затримання – це політичний акт. Зараз головне, щоб грузинський народ завтра прийшов на вибори. Якщо переможе опозиція, то ми всі побачимо, як цей же прем'єр-міністр дасть нову прес-конференцію, де скаже, що політична ситуація змінилася і треба звільнити Саакашвілі", – сказав адвокат в ефірі каналу "Україна 24".

Грузія завела ще одну справу щодо Саакашвілі

Грузинська прокуратура заявила про порушення справи щодо нібито незаконного перетину кордону Грузії екс-президентом Саакашвілі.

"МВС розслідує факт незаконного перетину кордону Саакашвілі – злочин, передбачений статтею 344 Кримінального кодексу Грузії. Всі необхідні слідчі дії у справі проводяться в активному режимі", – повідомили в прокуратурі.

Водночас соратники Саакашвілі кажуть, що екс-президент вже чотири дні перебуває на території Грузії, і він нібито встиг вже побувати у різних частинах Тбілісі, і навіть ходив поблизу будівлі парламенту.

"Сьогодні не перший день, коли Саакашвілі перебуває в Тбілісі, він перебуває в Грузії вже четвертий день, і цей уряд не має про це жодної інформації. Тому я думаю, що це набагато більша проблема, ніж те, що Саакашвілі перебуває у в'язниці", – сказала член заснованої Саакашвілі партії "Єдиний національний рух" Ека Херхеулідзе.

Зурабішвілі висловилася про можливість помилування Саакашвілі

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі зробила заяву з приводу затримання Саакашвілі та пообіцяла, що не буде видавати указу про помилування екс-президента.

"Моя відповідь проста та остаточна: ні та ніколи", – сказала вона.

Зурабішвілі додала, що Грузія втомилася і зараз мріє про мир та справедливість.

Грузія не буде екстрадувати Саакашвілі

Генеральна прокуратура Грузії заявила, що питання про екстрадицію Саакашвілі в Україну не розглядається. Наявність українського громадянства не завадить Саакашвілі відбувати термін у Грузії.

"Це абсолютно неможливо, тому що злочини скоювалися на території Грузії", – пояснили в грузинській Генпрокуратурі.

Саакашвілі оголосив голодування

Грузинський омбудсмен Ніно Ломджарія зустрілася з затриманим у Тбілісі Саакашвілі. Після зустрічі вона повідомила, що Саакашвілі оголосив голодування у в'язниці.

"Саакашвілі сказав, що оголошує голодування", – сказала вона, додавши, що екс-президент Грузії також зажадав зустрічі з українським консулом.