Розмір допомоги по вагітності та пологах: скільки виплачують українкам у 2024 році

Жінки, які оформили листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами, можуть отримати соціальну грошову допомогу. На офіційному порталі Пенсійного фонду України розповіли, хто саме може оформити виплати та яку суму отримують за декретну відпустку у 2024 році.

Кому належить допомога за декретну відпустку

Відповідно до чинного законодавства, на оплату лікарняних у зв'язку з вагітністю та пологами мають право жінки, які працюють на умовах:

  • трудового договору (контракту);
  • гіг-контракту;
  • іншого цивільно-правового договору.

Крім того, на грошові виплати можуть розраховувати українки, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, які є резидентами "Дія Сіті". Допомога може виплачуватися і на інших підставах, передбачених законом "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Також надати допомогу можуть жінкам, які були обрані на виборні посади в органах держвлади, органах місцевого самоврядування, та жінкам-підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність.

Який розмір допомоги

"Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати (доходу)," – зазначили у Пенсійному фонді.

При обчисленні розміру допомоги враховується заробітна плата за останнім місцем роботи за останні 12 місяців (що передують місяцю настання страхового випадку), яка ділиться на кількість календарних днів. При цьому в розрахунковому періоді не враховуються дні, які не відпрацьовані з поважних причин.

Для жінок, які займаються підприємницькою діяльністю, розмір виплат залежить від факту сплати єдиного соціального внеску та розміру доходу, з якого сплачено страхові внески.

З 1 січня 2024 року максимальний розмір грошової допомоги для працюючих жінок становить 106 500 грн на місяць, а мінімальний – 7 100 грн на місяць.

Яка тривалість оплачуваної відпустки

Оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами може тривати:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після);
  • 140 календарних днів (70 днів до пологів та 70 після) – якщо народилось двоє і більше дітей, а також у разі ускладнених пологів;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) – для жінок, які належать до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Джерело: 5692.com.ua