Росіяни запустили у соцмережах фейк про вибори у США

Вибори президента США відбудуться вже 5 листопада. Напередодні цього росіяни запустили у соцмережах фейк, де нібито знищуються бюлетені за Дональда Трампа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

На опублікованому відео хибно було показано, як у штаті Пенсільванія, що коливається, знищуються поштові бюлетені за кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа. Зокрема, у ролику чоловік перебирає надіслані поштою бюлетені з округу Бакс і рве ті, де голос за колишнього президента США. Це відео стало особливо популярним у соцмережі Х, набравши мільйони переглядів.

У четвер виборча комісія округу Бакс оголосила відеоролик "підробленим", заявивши, що конверт та інші матеріали, які зображені на кадрах, "явно не є справжніми" матеріалами, що належать їм або поширюються.

Наступного дня у спільній заяві Управління директора національної розвідки (ODNI), ФБР та Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) заявили, що відео є частиною російської операції з дезінформації.

"Російські суб'єкти сфабрикували і посилили недавнє відео, на якому хибно зображено людину, яка рве бюлетені в Пенсільванії. Ця російська діяльність є частиною ширших зусиль Москви щодо підняття необґрунтованих питань щодо чесності виборів у США і розпалювання розбіжностей серед американців", -.йдеться у заяві.

Також там сказано, що Росія, як очікується, створить та опублікує більше подібного контенту у спробі "підірвати довіру" до чесності президентських виборів 5 листопада.

The Guardian пише, що відео з'явилося в той час, коли американська влада готується до сплеску дезінформації в останні дні напружених виборів між кандидатом від республіканців Трампом та кандидатом від демократів Камалою Гарріс.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що російські боти в інтернеті поширюють фейкові відео з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс. Згідно зі звітом Центру аналізу загроз Microsoft (MTAC), опубліковані ролики були спрямовані на дискредитацію демократки та її кампанії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.