Росія змінила тактику ракетних обстрілів через побоювання прибуття F-16: аналіз британської розвідки

Військові дії на території України продовжують бути центром уваги міжнародної спільноти. Останніми тижнями росія змінила свою тактику ракетних обстрілів, зокрема, через побоювання прибуття винищувачів F-16. Так, згідно з даними Міністерства оборони Великобританії, рф почала активніше завдавати удари по українських авіабазах.

Зміна тактики російських обстрілів

У період з 12 по 18 червня 2024 року російська дальня авіація змінила фокус своїх ударів крилатими ракетами, спрямовуючи їх на авіабази в Україні. Це, ймовірно, пов'язано з успіхами української протиповітряної оборони, а також з занепокоєнням росії з приводу майбутнього застосування винищувачів F-16.

Крім того, протягом червня 2024 року російська армія продовжували чинити тиск на лінію фронту в Україні за допомогою тактичної авіації. Одночасно дрони-камікадзе продовжували завдавати ударів по інфраструктурі та військовим об'єктам, розташованим глибше в тилу України.

Успішні атаки на російські комплекси

Британська розвідка також повідомила, що серія скоординованих українських атак на об'єкти в Криму призвела до знищення критично важливих елементів російських ракетних комплексів С-300 та С-400. Ці успіхи свідчать про спроби України зруйнувати російську протиповітряну оборону в регіоні.

Попри здатність росії швидко замінювати втрачені системи, тривале виснаження може змусити її залучати обладнання з інших районів. У випадку бажання зберегти щільність прикриття ППО, рф може бути змушена прийняти скорочення боєздатності, що підвищує ризики для її сил у Криму.

Вплив на авіабазування

Подальші успішні атаки України на російські аеродроми, такі як Моздок, Актюбінськ та Морозовськ, ймовірно, змусили росію продовжувати політику розосередження авіабазування далі від лінії фронту. Це призводить до збільшення часу вильоту та підвищення виснаження літаків і екіпажів.

Британська розвідка також зазначає, що збільшення часу вильоту та виснаження авіаційних ресурсів може бути пов'язане з випадковою втратою винищувача-бомбардувальника Су-34 у Північній Осетії на півдні росії 12 червня 2024 року. Цей інцидент свідчить про можливі проблеми в логістиці та управлінні авіаційними операціями з боку рф.

Джерело: 5692.com.ua