Росія вже перейшла на “воєнні рейки”. Байден закликав НАТО зміцнити оборонний потенціал

НАТО повинне зміцнити свою промислову базу, а також збільшити виробництво озброєння. Це необхідно для безпеки Альянсу.

Як повідомляє РБК-Україна, про це заявив президент США Джо Байден на відкритті засідання саміту НАТО

Байден пригадав, що на саміті НАТО, який відбувся два роки тому країни-члени Альянсу започаткували план модернізації оборони.

"Сьогодні ми повинні запитати себе, що далі? Як ми можемо продовжувати робити щит сильнішим? Однією з відповідей має бути зміцнення нашої промислової бази. Зараз Росія перебуває на рівні воєнного часу в тому, що стосується оборонного виробництва", – сказав Байден.

За словами американського президента, зараз не можна дозволити Альянсу відставати від Росії. Адже агресор значно нарощує виробництво зброї, боєприпасів і транспортних засобів за допомогою Китаю, Північної Кореї та Ірану.

"Це дуже важливий крок для підтримання нашої безпеки. Вперше в історії кожна країна НАТО зобов'язується розробляти плани оборонного виробництва у себе вдома. Це означає, що як Альянс ми станемо більш інноваційними і конкурентоспроможними. Ми зможемо виробляти більше критично важливого оборонного обладнання швидше, ніж ми повинні, ніж нам може знадобитися" – підкреслив він.

Збільшення фінансування видатків на оборону в країнах Заходу

Через вторгнення Росії в Україну та потенційну загрозу для членів НАТО, країни Заходу збільшили фінансування оборонних потреб.

У березні президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз повинен перейти на режим воєнної економіки через можливі майбутні загрози з боку Російської Федерації.

Також низка країн почали хвилюватися, що Росія може вторгнутися на територію НАТО в найближчому майбутньому.

Раніше президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що наступними цілями російської агресії можуть стати країни Балтії, Польща або Балкани.

Попри всі заяви у НАТО вже розробили план оборони на випадок можливого нападу Росії. За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, Росія може напасти на НАТО до 2029 року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.