Росія втратить вплив у країнах ОДКБ через війну проти України, – ISW

Росія втратить військовий вплив у країнах ОДКБ, оскільки передислокувала звідти свої сили для війни проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що 16 березня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у підготовці нового широкомасштабного наступу на Нагірний Карабах.

Водночас він заявив, що Вірменія повинна буде звернутися до Ради безпеки ООН, якщо РФ не зможе підтримувати у регіоні перемир'я, яке було встановлено договором від 9 листопада 2020 року.

"Російські "миротворчі сили" в Нагірному Карабасі, швидше за все, недостатні. Адже у березні 2022 року Москва передислокувала підрозділи 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади – єдиної спеціальної миротворчої бригади Росії – з Нагірного Карабаху в Україну", – мовиться у звіті.

В ISW нагадують, що у червні 2022 року в українському Генштабі відзвітували про те, що ЗСУ завдали серйозних втрат 15-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді РФ, знищивши близько 800 і поранивши близько 400 бійців з 1 800 одиниць особового складу бригади, що перебували в Україні.

"Москва втратить військовий вплив в країнах ОДКБ і Грузії, оскільки перекинула елементи постійно дислокованих російських сил зі своїх баз у Киргизстані, окупованій Абхазії та Південній Осетії і Таджикистані для війни проти України", – додали фахівці.

Ключові висновки Інституту вивчення війни:

ФСБ, схоже, намагається проникнути у російську оборонно-промислову базу в спосіб, що нагадує роботу КДБ з радянською військово-промисловою базою.
Пригожин заявив, що отримав запит для преси, який викриває змову на чолі з Путіним і Патрушевим з метою "нейтралізувати" ПВК "Вагнер".
Західні інформаційні агентства підтвердили, що китайські компанії продали військове обладнання та обладнання подвійного призначення невстановленим російським суб'єктам. Ці продажі здаються невеликими за масштабами, але можуть зменшити навантаження на російську оборонно-промислову базу та обійти спроби Заходу обмежити російський доступ до мікрочіпів.
Президент Сирії Башар Асад використав постановочне інтерв'ю російським пропагандистам для посилення інформаційних операцій РФ.
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава надасть Україні чотири винищувачі МіГ-29.
Путін намагався запевнити російську громадськість, що війна в Україні не матиме значних довгострокових економічних наслідків, ймовірно, як частина зусиль Кремля з підготовки росіян до затяжної війни.
Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна.
Окупанти продовжували наступати в Бахмуті та його околицях, а також продовжували наземні обстріли вздовж лінії Авдіївка-Донецьк і в західній частині Донецької області.
Російські джерела стверджували, що українські сили проводили локальні обстріли в Запорізькій області.
Українські джерела повідомили, що російські війська посилили свою військово-морську присутність у Чорному морі.

Нагадаємо, аналітики припускають, що російський наступ на Бахмут Донецької області досягає кульмінації.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.